The impact of privatization on creating business opportunities for entrepreneurs and the benefits for society: A quantitative examination
Özelleştirmenin girişimcilere iş fırsatları oluşturmaya etkisi ve topluma faydaları: Nitelikli bir inceleme
  1. Tez No: 897820
  2. Yazar: AMIR ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ANIL ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Girişimcilik, Sosyal Refah, Verimlilik, Privatization, Entrepreneurship, Social Welfare, Efficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışma, özelleştirmenin girişimciler için iş fırsatları yaratılması üzerindeki etkisinin ve buna bağlı olarak topluma sağlanan faydaların niceliksel bir incelemesini gerçekleştirdi. Kamuya ait işletmelerin özel ellere devredilmesiyle karakterize edilen özelleştirme, geniş çapta benimsenmiştir ve toplumsal refahı etkilemektedir. Nicel yaklaşım için veriler yapılandırılmış anketler ve istatistiksel analiz yöntemleri aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları, her iki sektörde de girişimciler için iş fırsatları yaratılmasının özelleştirme tarafından güçlü bir şekilde teşvik edildiğini göstermektedir. Pazara giriş ve rekabetin arkasında girişimcilerin karar alma motivasyonlarının çeşitliliği yatmaktadır. Toplum açısından özelleştirmenin, teknik ilerlemenin yanı sıra hizmetlerde ve ekonomik büyümede iyileşmeyi teşvik eden bir güç olduğu görülmüştür. Bu sınırlamalara (sektöre özgü odak noktası ve çalışmanın niceliksel doğası) rağmen, araştırma bu simbiyotik ilişkiye dair benzersiz bilgiler sunuyor. Son olarak çalışma, özelleştirmenin girişimci potansiyeli daha sürdürülebilir bir ekonomi ve toplum inşa etmeye yönlendirmek için bir fırsat olarak kullanılması gerektiğini vurguluyor. Bu sonuç, girişimcilerin ekonomik kalkınmayı teşvik etmede ve özelleştirme sonrasında hizmet kalitesini yükseltmede önemli bir güç olduğunu vurguluyor. Özelleştirilen sektörlerde girişimcilik faaliyetlerini teşvik etmek için çerçeveler tasarlarken politika yapıcılar bu gözlemleri dikkate almalıdır.
Özet (Çeviri)
The study conducted a quantitative examination of the impact of privatization on the creation of business opportunities for entrepreneurs and the associated benefits for society. Privatization, characterized by the transfer of government-owned enterprises into private hands, has been widely adopted and influences societal welfare. For the quantitative approach, data was collected through structured surveys and statistical analysis methods. The results of the study show that the creation of business opportunities for entrepreneurs in both sectors is strongly stimulated by privatization. The diversity of motives for decisions by entrepreneurs is behind the market entrance and competition. For society, privatization has been found to be a force that stimulates improvements in services and economic growth as well as technical progress. Despite these limitations--sector-specific focus and quantitative nature of the study--the research offers unique insights into this symbiotic relationship. Finally, the study stresses that privatization should be used as an opportunity to channel entrepreneurial potential toward building a more sustainable economy and society. The fallout stresses that entrepreneurs are an important force in spurring economic development and raising quality of service after privatization. When designing frameworks for promoting entrepreneurial activities in privatized industries, policymakers should consider these observations.