Üniversite öğrencilerinin menstruasyona ilişkin tutumlarının ve hijyen alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of university students' attitudes towards menstruation and hygiene habits
  1. Tez No: 898400
  2. Yazar: DİLARA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Genital hygiene, menstrual hygiene, menstrual attitude, student, nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin menstruasyona ilişkin tutumlarının ve hijyen alışkanlıklarının belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiş tanımlayıcı bir araştırmadır. Çalışmaya Atılım Üniversitesinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve İşletme Fakültesinde öğrenim gören araştırmaya katılmayı kabul eden 151 kişi dahil edilmiştir. Veriler Etik Kurul onayının alınmasının ardından 1 Kasım 2023 ile 1 Ocak 2024 arasında, Tanıtıcı Bilgi Formu, Genital Hijyen Davranışları Ölçeği ve Menstruasyon Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin, %90.7'sinin menstruasyon öncesi bilgi aldığı, bilgi kaynağının çoğunlukla (%85.5) anne olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin, Genital Hijyen Davranışları Ölçeği toplam puan ortalamaları 95.76 (Min-Maks: 41.00-114.00) ve Menstruasyon Tutum Ölçeği toplam puan ortalamaları 2.57 (Min-Maks: 1.29-3.45) bulunmuştur. Katılımcıların Genital Hijyen Davranışları Ölçeği toplam puan ortalamaları ile Menstruasyon Tutum Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında ilişki saptanmamıştır. Fakat Genital Hijyen Davranışları Ölçeği anormal bulgu farkındalığı alt boyut puanı ile Menstruasyon Tutum Ölçeği toplam puanı ve Menstruasyon Tutum Ölçeği -doğal bir olgu olarak menstruasyon alt boyut puan arasında pozitif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, toplumda menstruasyona ilişkin olumlu tutum geliştirmeye yönelik politikalar ve çok yönlü stratejiler geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive research conducted to determine university students' hygiene behaviors and attitudes of towards menstruation. The study included 151 students studying at the School of Health Sciences Department of Nursing and Business Administration at Atılım University and agreeing to participate in the research. Following the approval of the Ethics Committee, the data were collected between November 1, 2023 and January 1, 2024, using the Introductory Information Form, Genital Hygiene Behavior Scale and Menstruation Attitude Scale. It was determined that % 90.7 of the students participating in the study received information about pre-menstruation, and the source of information was mostly (85.5%) mothers. The mean score of the Genital Hygiene Behavior Scale was 95.762 (Min-Max: 41.00-114.00) and the mean score of the Menstruation Attitude Scale was 2.572 (Min-Max: 1.29 3.45). There was no relationship between the mean scores of the Genital Hygiene Behavior Scale and the mean scores of the Menstruation Attitude Scale. However, a positive and weakly significant relationship was determined between the Genital Hygiene Behavior Scale- abnormal finding awareness sub-dimension scores and the Menstruation Attitude Scale total score and the Menstruation Attitude Scale - menstruation as a natural phenomenon sub-dimension score. In line with the results obtained from the study, it is recommended to develop policies and multimodal strategies to develop positive attitudes towards menstruation in society.