Sosyal girişimcilikte sosyal sermayenin rolü
The role of social capital in social entrepreneurship
  1. Tez No: 898830
  2. Yazar: NECDET TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA YAŞBAY KOBAL, DOÇ. DR. SAVAŞ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Girişimcilik, Sosyal Sermaye, Sosyal Girişimcilikte Sosyal Sermaye, Social Entrepreneurship, Social Capital, Social Capital in Social Entrepreneurship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Sosyal sermaye sosyal girişimciliği besleyen en temel kaynaktır. Sosyal sermayenin güçlenebilmesi, toplumun sosyal sorunlarına çözüm aramaktan çekinmeyen sosyal girişimcilerin çoğalmasıyla mümkün hale gelebilecektir. Sosyal girişimci, bulunduğu toplumda meydana gelen toplumsal sorunların farkına vararak, bunlardan rahatsız olup sessiz bir şekilde kabullenmek yerine, sorunların ortadan kalkması için yaratıcı ve cesur bir yaklaşım sergileyerek, sorunların üzerine gitmekten çekinmeyen; mücadeleci, duyarlı, gerçekçi bir şekilde sergilediği tavırlarla fark yaratan ve toplumun güvenini kazanan kişidir. Bu araştırmanın böyle kişi ve kişilerin toplumda çoğalmasına vesile olması ve girişimci ruhlu kişilerin tıpkı ticari girişime karşı duydukları hevesi sosyal girişimciliğe karşı da duymaları için bir imkan sunması beklenmektedir. Bu araştırma ile Türkiye'de faaliyet gösteren sosyal girişimcilerin, sosyal sermayelerinin sosyal girişimcilik üzerinde ne denli etkili olduğu araştırılmıştır. Araştırma ile ayrıca sosyal girişimcilik alanında son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler ışığında Türkiye'deki mevcut durumun belirlenmesi ve sosyal girişimciliğin Türkiye'de aktif ve sürdürülebilir olması açısından önemli bulgular ortaya konulmuştur. Bu anlamda araştırmanın sonuçları, Dünya'da yoğun bir şekilde gerçekleştirilen sosyal girişimcilik faaliyetlerinin Türkiye gibi sosyal sermayenin insanlar arasında oldukça güçlü olduğu bir ülkede ne ölçüde etkili ve geçerli olabileceği konusunda fikir vermesi açısından oldukça değerlidir. Bu araştırmada elde edilen bulgular sosyal girişimcilik ile sosyal sermaye arasında güçlü ve anlamlı bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social capital is the most fundamental resource that feeds social entrepreneurship. The strengthening of social capital can only be made possible by the increase in the number of social entrepreneurs who do not hesitate to seek solutions to the social problems of society. A social entrepreneur is a person who is aware of the social problems that occur in the society in which he/she is located, and instead of being disturbed by them and silently accepting them, he/she does not hesitate to address the problems by taking a creative and courageous approach to eliminate the problems; a person who makes a difference with his/her combative, sensitive, realistic attitudes and gains the trust of the society. It is expected that this study will be instrumental in increasing the number of such people in society and provide an opportunity for entrepreneurial spirits to feel the same enthusiasm for social entrepreneurship as they do for commercial entrepreneurship. This thesis investigates the extent to which the social capital of social entrepreneurs operating in Turkey has an impact on social entrepreneurship. The research also provides important findings in terms of determining the current situation in Turkey in the light of the developments in the field of social entrepreneurship in recent years and for social entrepreneurship to be active and sustainable in Turkey. In this sense, the results of the study are very valuable in terms of providing insight into the extent to which social entrepreneurship activities, which are carried out intensively in the world, can be effective and valid in a country like Turkey where social capital is very strong among people. The findings of the study indicate the existence of a strong and significant relationship between social entrepreneurship and social capital.