Şaşılık cerrahisi olan hastalarda pupillografi ile pupil değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of pupil changes using pupillography in patients undergoing strabismus surgery
- Tez No: 898873
- Danışmanlar: PROF. DR. SİLAY CANTÜRK UĞURBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Strabismus, Pupillography, Inferior oblique muscle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Neriman SELÇUK, Şaşılık Cerrahisi Olan Hastalarda Pupillografi ile Pupil Değişikliklerinin Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2024 Amaç: Şaşılık cerrahisinin pupil üzerine etkilerini pupillografi ile değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinde 2023-2024 yılları arasında şaşılık cerrahisi yapılan 16 hastanın 28 gözü prospektif olarak değerlendirildi. Şaşılık cerrahisi uygulanacak hastaların prizma örtme testi ile kayma miktarı, biyomikroskop ile ön ve arka segment muayeneleri yapıldı. Sirius Topografi cihazı (Sirius Scheimpflug kamera sistemi, Schwind, Kleinostheim, Germany ) ile skotopik, mezopik ve fotopik ve aydınlatma koşullarında pupil çapı ölçümü gerçekleştirildi. Hastalara uygulanan cerrahi prosedürler kaydedildi. Cerrahi sonrası 1.gün, 3. hafta ve 3. ayda pupillografi ölçümü tekrar edildi. Tek kas cerrahisi yapılan gözler Grup 1, çift kas cerrahisi uygulanan gözler Grup 2 olarak gruplandırıldı. Grup 2'de bulunan ve alt oblik cerrahisi geçiren hastalar Grup 3 olarak ayrıca değerlendirildi. Cerrahi sonrası elde edilen verilen cerrahi öncesi değerler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen hastaların 4'ü (%25) kadın, 12'si (%75) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 19,4 ± 14 yıl olarak hesaplandı. Grup 1'de 15 göz ve Grup 2'de 13 göz mevcuttu. Ayrıca Grup 2'de alt oblik cerrahisi uygulanan 9 göz değerlendirildi. Grup 1 ve Grup 2'nin mezopik, fotopik ve skotopik pupil çapları cerrahi sonrası 1.gün, 3. hafta ve 3.ayda değişiklik göstermedi (p>0,05). Ayrıca Grup 1 ve Grup 2 kıyaslandığında cerrahi sonrası ölçülen pupil çapları arasında fark izlenmedi (p>0,05).Grup 3'ün cerrahi öncesi ve sonrası 1. gün, 3. hafta ve 3. ayda sırasıyla skotopik pupil çapı 6,76±0,21, 6,61±0,40, 6,64±0,21 ve 6,48±0,47 mm (p=0,12); mezopik pupil çapı 4,93±0,60, 5,55±0,41, 5,46±0,36 ve 5,42±0,82 mm (p=0,03); fotopik pupil çapı 4,05±0,21, 4,59±0,23, 4,60±0,40 ve 4,36±0,71 mm (p=0,02) ölçüldü. Mezopik pupil çapındaki artış cerrahisi sonrası 3. hafta ve 3.ay kontrollerinde devam ederken fotopik pupil çapındaki artış cerrahi sonrası 3.haftada devam etmiş ancak 3.ayda cerrahi öncesi değerlere dönmüştür. Tartışma ve Sonuç: İzole rektus kaslarına yönelik şaşılık cerrahisi sonrası pupil çapında değişiklik izlenmezken, rektus kası ile birlikte alt oblik kas cerrahisi sonrasında mezopik ve fotopik pupil çapında artış gözlenmiştir. Bu artış cerrahi esnasında alt oblik kasın traksiyonuna bağlı parasempatik pupillomotor liflerin hasarlanmasından kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
Neriman SELÇUK, Evaluation of pupil changes using pupillography in patients undergoing strabismus surgery, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Thesis, Zonguldak, 2024 Purpose: To evaluate the effects of strabismus surgery on the pupil using pupillography Materials and Methods: A prospective analysis of a total of 28 eyes of 16 patients who underwent strabismus surgery between 2023 and 2024 in the Ophthalmology Clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital was performed. Anterior and posterior segment examinations were performed using biomicroscopy and the amount of slippage was determined with prism cover test in patients undergoing strabismus surgery. Pupil diameter was measured with Sirius Topography device (Sirius Scheimpflug camera system, Schwind, Kleinostheim, Germany) under scotopic, mesopic, photopic and illumination conditions. Different procedures used for strabismus surgery were recorded. Pupillography was performed on the 1st day, 3rd week and 3rd month postoperatively. Eyes with one-muscle surgery were grouped as Group 1 and eyes with two-muscle surgery were grouped as Group 2. Patients in group 2 who underwent inferior oblique surgery were also evaluated as Group 3. Postoperative data obtained after surgery were compared with preoperative data. Results: A total of 16 patients were included in the study; 4 (25%) were female and 12 (75%) were male. The average age of the patients was 19.4 ± 14 years. Group 1 consisted of 15 eyes and Group 2 consisted of 13 eyes. In addition, 9 eyes from Group 2 that underwent inferior oblique surgery were also evaluated. Mesopic, photopic and scotopic pupil diameters of Group 1 and Group 2 did not change on postoperative 1st day, 3rd week or 3rd month (p>0.05). Also, no difference was found between Group 1 and Group 2 regarding pupil diameters measured postoperatively (p>0.05). For Group 3; pre-operative, post-operative 1st-day, 3rd-week and 3rd-month pupil diameters were 6.76±0.21 mm, 6.61±0.40 mm, 6.64±0.21 mm and 6.48±0.47 mm under the scotopic conditions, respectively (p=0.12); 4.93±0.60 mm, 5.55±0.41 mm, 5.46±0.36 mm, and 5.42±0.82 mm under the mesopic conditions, respectively (p=0.03); and 4.05±0.21 mm, 4.59±0.23 mm, 4.60±0.40 mm, and 4.36±0.71 mm under the photopic conditions, respectively (p=0.02). Increase in mesopic pupil diameter continued at the 3rd week and 3rd month postoperatively, while the increase in photopic pupil diameter continued at the 3rd week postoperatively but returned to preoperative values at the 3rd month. Discussion and Conclusion: Following strabismus surgery for isolated rectus muscles, no change in pupil diameter was observed, whereas an increase in mesopic and photopic pupil diameters were found after rectus muscle and inferior oblique muscle surgery. This increase may be due to damage of parasympathetic pupillomotor fibers due to traction of the inferior oblique muscle during surgery.