3×3 basketbol elit takımlarında performans göstergelerinin ve sistemsel verilerinin başarı üzerindeki etkisi
The impact of performance indicators and systematic data on success in 3x3 basketball elite teams
- Tez No: 898874
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇATIKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: 3x3 basketbol, top sektirme, perdeleme, ribaunt, elden ele pas, top kaybı. 2024, 55 sayfa, 3x3 basketball, dripling, screen, ribaund, handoff, turnover 2023, 55 pages
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
FIBA 3x3 Dünya Turu 2023 Final Turnuvası'na katılan elit basketbol takımları ve oyuncuları üzerinde gerçekleştirilen çalışmanın amacı, video analiz yöntemi ile oyun sistemlerinin belirlenmesi ve elde edilen sistemsel verilerin takımların başarı düzeyleriyle olan olası ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmada final turuna katılan toplam 12 basketbol takımının ve 20-41 yaş aralığındaki 56 erkek sporcunun analizi yapılmıştır. Bu video analizi sırasında takımların her maç top sürme, pas verme, elden ele pas, perdeleme, topsuz perdeleme, toplu perdeleme ve perdeleme toplam sayılarını içeren 1691 hücum fazı kayıt altına alınmıştır. Bunun yanı sıra çalışmada takımların hücum oyununda farklı perdeleme stratejilerinin etkileri incelenmiştir. Çalışmada, çok perdeleme yapan oyuncular ile az perdeleme yapan oyuncular iki gruba ayrıldı. Bu grupların analizinde Man Whitney U kullanılmıştır. 12 takımın belirlenen parametreler açısından karşılaştırılması için Kruskal Wallis H analizi uygulanmıştır. Takımların ikili karşılaştırılması post hoc testlerden Dunn Bonferroni'den yararlanılmıştır. Sonuçlar, 0,05 anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde az perdeleme yapan oyuncular genellikle oyunu yönlendiren ve skor yükünü üstlenen anahtar oyuncular olarak belirlenirken, çok perdeleme yapan oyuncular ise destekleyici rol üstlenerek oyun akışına ve diğer oyunculara katkı sağladığı belirlenmiştir. Bireysel performans açısından, perdeleme içeren takım organizasyonları, oyuncuları oyuna dahil ederek takımın hücum verimliliğini artırdı. Öte yandan, az perdeleme yapılan hücumlar top kaybı riskini artırırken, bireysel yeteneklere daha fazla bağımlılık yarattı. Bireysel becerilerin öne çıktığı hücumlar, genellikle oyun ritmini yakalamada etkili olabilir, ancak bu durum hücum verimliliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, çok perdeleme içeren oyun stratejilerinin, takım başarısını artırmada daha etkili olabileceği ve gelecekteki araştırmalara önemli bir referans oluşturabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
World Tour 2023 Final Tournament is to determine game systems using video analysis methods and to investigate the possible relationship between the obtained statistical data and the teams' success levels. The study analyzed a total of 12 basketball teams in the final round and 56 male players aged between 20 and 41. During the video analysis, 1691 offensive phases were recorded, including ball handling, passing, handoff passes, screens, off-ball screens, on-ball screens, and total screens. Additionally, the study examined the effects of different screening strategies on team offense. Players were divided into two groups: those who used many screens and those who used fewer screens. The Mann-Whitney U test is applied for comparisons between these groups. Kruskal-Wallis H analysis is used to compare the 12 teams based on the specified parameters. Pairwise comparisons between teams are conducted using the Dunn-Bonferroni post hoc test. Results are interpreted at a significance level of 0.05. The findings revealed that players who used fewer screens were generally key players who directed the game and carried the scoring load, while players who used many screens played a supportive role, contributing to the flow of the game and assisting other players. From an individual performance perspective, team organizations that incorporated screens increased overall offensive efficiency by involving all players. On the other hand, offenses with fewer screens increased the risk of turnovers and created greater dependence on individual skills. While individual skills can be effective in creating rhythm, this approach may negatively impact offensive efficiency. Therefore, it is suggested that game strategies involving more screens could be more effective in enhancing team success and may serve as a significant reference for future research.