8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programında yer alan coğrafi unsurların mekânsal düşünme becerisine katkısı-öğretmen görüşleri (Isparta ili örneği)
The contribution of geographical elements in the 8th grade T.C. History of Revolution and Kemalism curriculum to spatial thinking skill-teachers' views (The case of Isparta province)
- Tez No: 899086
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Coğrafi Unsur, Mekân, Mekânsal Düşünce, Tarih, Geographic Element, Geography, History, Place, Spatial Thinking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Isparta ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı'nda yer alan coğrafi unsurların mekânsal düşünme becerisine katkısına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Öğretmen görüşlerinden yola çıkılarak programda yer alan coğrafi unsurların mekânsal düşünme becerisine katkısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma için nitel araştırma desenlerinden, betimsel araştırma yöntemleri arasında yer bulan durum çalışması modelinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında Isparta il merkezinde devlet okullarında görev yapan 20 sosyal bilgiler öğretmeninin görüşleri incelenmiştir. Araştırma verileri, görüşme ve doküman incelemesi yöntemlerinden yararlanılarak elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formları ve yüz yüze görüşme tekniği ile toplanan veriler, MAXQDA programı kullanılarak içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri ile çözümlenmiştir. Doküman incelemesi yoluyla elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular incelendiğinde öğretim programında problem çözme becerisinden bahsedilmiş ancak problem çözme becerileri içerisinde diğerlerini de kapsayıp pratik çözümler getiren mekânsal düşünce becerisinin yer almadığı, mekânsal düşünceyi geliştirecek olan coğrafi unsurların kazanımlarda yeteri kadar yer almadığı veya sınırlı sayıda ve coğrafyadan bağımsız olarak yer aldığı, coğrafi unsura yönelik herhangi bir açıklama oluşturulmadığı, coğrafi bağlam verilmeden öğrencinin değerlendirmesi beklendiği; öğretmen görüşleri bakımından ise mekânsal düşünmenin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi açısından önemli olduğu, mekânsal düşünmeye 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı'nda yeteri kadar yer verilmediği, programda coğrafi unsurlara mekân adı ve siyasi terimler olarak yer verildiği, öğretim programında yer alan coğrafi unsurların mekânsal düşünme becerisini kullanıma yönelik etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of social Studies trachersworking in Isparta regarding the contribution of geographical elements included in the 8th Grade T.C. History of Revolution and Kemalism course curriculum to spatial thinking skills.Based on the teachers' opinions, the contribution of the geographical elements in the program to spatial thinking skills was tried to be determined.For the research, the case study model, which isamong the descriptive research methods, wasutilized from qualitative research designs.Aspart of the research, the opinions of 20 social Studies Teachers working in publicschools in the citycenter of Isparta were examined.The research data were obtainedusinginterview and document analysis methods. The datacollectedthrough semi structuredinterviewforms and face to faceinterviewtechniques were analyzedusingcontent analysis and descriptive analysis methods with the MAXODA program. The dataobtainedthrough document analysis were subjected to content analysis.Uponexamining the findings, it was noted that while the curriculum mentioned problem solving skills, the spatial thinking skill, whichencompassespracticalsolutionsamong problem solving skills, was not included,the geographical elements that would develop spatial thinking were eitherinsufficientlycoveredor included in a limited and geography-independentmanner,there was no explanations providedfor the geographical elements, and students were expected to assesswithout geographical context, spatial thinking is importantfor the course on the History of the Turkish Republic and Kemalism, but it was not sufficiently included in the eighth grade curriculum for this course according to the teachers'opinions, the geographical elements in the program were presented as placenames and political terms, it was determined that the geographical elements in the curriculum have an impact on the use of spatial thinking skills.