8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı ve ders kitabında Lozan Antlaşmasının öğretiminin incelenmesi
Investigation of the teaching of the Treaty of Lozan in curriculum and textbook of Republic of Turkey History of Revolution and Ataturism
  1. Tez No: 832007
  2. Yazar: ELİF KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnkılap Tarihi, Atatürkçülük Dersi, Lozan Anlaşması, History of Revolution, Kemalism Lesson, Treaty of Lausanne
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada 8. sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı ve ders kitabında Lozan Barış Antlaşmasının öğretimi incelenmiştir. Bu bağlamda öğretim programı; amaç ve kazanım etrafında detaylarıyla ele alınmıştır. Tüm bu incelemeler Lozan Barış Antlaşması kapsamında değerlendirilerek, Lozan'ın öğretim programındaki yeri analiz edilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden doküman analizi ve içerik analiziyle birlikte yürütülen çalışmada öğretim programı ve ders kitabı incelenmiştir. İncelemeler de içerik analizi Lozan çerçevesinde yürütülmüştür. Öğretim programı incelendiğinde Lozan Barış antlaşmasının en iyi şekilde sunulduğu ortaöğretim inkılâp dersi öğretim programı araştırma kapsamında değerlendirilmiştir. Ayrıca Atatürkçülük ilkeleri de bu bağlamda değerlendirilerek araştırmada kısmen de olsa yerini almıştır. Genel olarak 8. Sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi programı ve özel olaraktan bu program içerisinde yer alan Lozan Barış Antlaşması çalışmanın inceleme konusunu oluşturmaktadır. Dolayısıyla Lozan Barış Antlaşması'nı etkileyen her durum ve her olay da çalışma içerisinde işlenmiştir. Ayrıca öğretim programı içerisinde Lozan barış antlaşmasının konumu, işlenişi ve anlatılışı detaylı bir şekilde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Türkiye tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Lozan Barış Antlaşması Cumhuriyet tarihinde kazanılan siyasi zaferlerden birisi olarak da öne çıkmaktadır. Lozan Anlaşmasının ekonomik ve siyasi bağımsızlık kazandırması öğretim programında en sık vurgulanan temalardan birisi olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the place and importance of the Lausanne Peace Treaty in the 8th grade history of revolution and Kemalism course curriculum was examined. In this context, the curriculum; are discussed in detail around the purpose and achievement. All these studies were evaluated within the scope of the Lausanne Peace Treaty and the place of Lausanne in the curriculum was analyzed. In the study carried out with document analysis and content analysis, which are qualitative research designs, the curriculum and the textbook were examined. The analyzes were also carried out within the framework of content analysis Lausanne. When the curriculum was examined, the secondary education revolution course curriculum, in which the Lausanne Peace Treaty was presented in the best way, was evaluated within the scope of the research. In addition, the principles of Kemalism were evaluated in this context and took their place in the research, albeit partially. In general, the 8th Grade Revolution History and Kemalism course program and specifically the Lausanne Peace Treaty, which is included in this program, constitute the subject of the study. Therefore, every situation and every event affecting the Lausanne Peace Treaty is also covered in the study. In addition, the position, processing and explanation of the Lausanne Peace Treaty in the curriculum were examined and evaluated in detail. The Treaty of Lausanne, which has a very important place in the history of Turkey, stands out as one of the political victories won in the history of the Republic. The economic and political independence of the Lausanne Treaty stands out as one of the most frequently emphasized themes in the curriculum.