Kalp yetersizliği olan hastalara uygulanan bilinçli farkındalık temelli nefes farkındalığı egzersizinin semptom durumu ve klinik parametrelere etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of mindful breathing on symptom status and clinical parameters in patient with heart failure: A randomized controlled trail.
- Tez No: 899189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Hemşire, Kalp Yetersizliği, Semptom Yönetimi, Tamamlayıcı ve İntegratif Tedaviler, Complementary and Integrative Therapies, Heart Failure, Nurse, Mindfulness, Symptom Management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kalp yetersizliği (KY) olan hastalara uygulanan bilinçli farkındalık temelli nefes farkındalığı egzersizinin semptom durumu ve klinik parametreler üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji polikliniğinde, 1 Ekim 2023-15 Mayıs 2024 tarihleri arasında 64 KY olan hasta ile tamamlanmıştır. Araştırmanın randomizasyonunda Newyork Kalp Birliği KY sınıflandırmasına göre (Evre II ve Evre III) tabakalı blok randomizasyon yapılmıştır. Müdahale grubunda bulunan bireylere (n=32) 8 hafta süre ile günlük 20 dakika bilinçli farkındalık temelli nefes farkındalığı egzersizi yaptırılmış, kontrol grubunda bulunan hastalara (n=32) rutin tedavi dışında bir uygulama yapılmamıştır. 0. gün, 8. hafta ve 12. haftada hem müdahale hem kontrol grubunda bulunan hastalara Kalp Yetersizliği Semptom Durumu Ölçeği yüz yüze uygulanmıştır. Poliklinikte rutin olarak değerlendirilen; düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), total kolesterol, trigliserid değerlerine 0. gün, 8. hafta ve 12. haftada; ejeksiyon fraksiyonu (EF) değerine ise 0. gün ve 8. haftada hastane veri sisteminden erişilmiştir. Veriler IBM SPSS V23 ve JAMOVİ programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Müdahale grubunda bulunan hastaların 0. gün Kalp Yetersizliği Semptom Durumu Ölçeği puanı budanmış ortalaması 30,7; 8. hafta ölçek puanı budanmış ortalaması 14,5 ve 12. hafta ölçek puanı budanmış ortalaması 14,5 olarak elde edilmiştir. Kontrol grubunda 0. gün ölçek puanı budanmış ortalaması 28,7, iken 8. hafta budanmış ortalaması 26,2 ve 12. hafta budanmış ortalaması 26,2 olarak elde edilmiştir. Müdahale grubunda bulunan hastaların 8. hafta ve 12. hafta Kalp Yetersizliği Semptom Durum Ölçeği puanı budanmış ortalaması ile, müdahale grubu 0. gün ve kontrol grubu 0. gün, 8. hafta ve 12. hafta sonundaki ölçek puanı budanmış ortalamaları arasında istatistiksel bir fark elde edilmiştir (p=0,001). Müdahale ve kontrol grupları arasında, EF değerinde 0. gün ve 8. hafta; LDL, HDL, total kolesterol, trigliserid değerlerinde 0. gün, 8. hafta, 12. hafta değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu araştırma sonuçları, bilinçli farkındalık temelli nefes farkındalığı egzersizinin KY'ne bağlı görülen semptomların azaltılmasında etkili olduğu ancak EF, LDL, HDL, Trigliserid ve Total Kolesterol değerinde anlamlı bir değişim yaratmadığını saptamıştır. KY olan hastalarda bilinçli farkındalık temelli nefes farkındalığı egzersizinin, hasta eğitimiyle beraber eş zamanlı yürütüldüğü daha fazla araştırmanın yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of mindful breathing on symptom status and clinical parameters in patients with heart failure (HF). Materials and Methods: This randomized controlled trial was conducted with a total 64 patients who randomly allocated to receive 64 HF patients at the cardiology polyclinic of Health Sciences University Gülhane Training and Research Hospital between October 1, 2023, and May 15, 2024. Stratified block randomization was used for randomization according to New York Heart Association classification (NYHA) heart failure (NYHA Stage II -III). Patients in the intervention group (n=32) performed mindful breathing for 20 minutes daily for 8 weeks. The control group (n=32) received routine treatment. The Heart Failure Symptom Status Scale was administered face-to-face to both groups on 0th day, at 8th and 12th weeks. Routine clinic evaluations included low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), total cholesterol, and triglyceride levels assessed on 0th day, at 8th and 12th weeks. Ejection fraction (EF) values were accessed from the hospital data system on 0th day at the 8th week. The data were analyzed using IBM SPSS V23 and JAMOVI software. Results: The trimmed mean scale score of patients Heart Failure Symptom Status Scale in the intervention group at 0th day was 30.7; the trimmed mean scale score was 14.5 at 8th week, and, it was also 14.5 at 12th week. In the control group, the trimmed mean scale score was 28.7 at 0th day, while the trimmed mean was 26.2 at 8th week, and it remained 26.2 at 12th week. A statistically significant difference was found between the trimmed mean scores of the Heart Failure Symptom Status Scale for patients in the intervention group at 8th and 12th weeks compared to the trimmed mean scores for the intervention group on 0th and the control group 0th day, 8th and 12th weeks (p=0.001). No significant differences were found between the intervention and control groups in EF values on 0th day and 8th week and in LDL, HDL, total cholesterol, and triglyceride values 0th day, 8th and 12th weeks (p>0.05). Conclusion: The results of this study indicate that mindful breathing is effective in reducing symptoms associated with HF, however couldn't provide significant effect on EF, LDL, HDL, triglyceride,total cholesterol levels. Further studies are recommended to investigate the simultaneously implementation of mindful breathing with patient education.