Atriyal fibrilasyon tanısı ile acil serviste değerlendirilen 65 yaş üzeri hastaların demografik özelliklerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of demographic characteristics of patients over 65 years of age evaluated in the emergency service with atrial fibrillation diagnosis
- Tez No: 899215
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ASLAN, DOÇ. DR. VAHİDE ASLIHAN DURAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, atriyal fibrilasyon, atriyal fibrilasyon alt tipleri, Emergency department, atrial fibrillation, atrial fibrillation subtypes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Atriyal fibrilasyon (AF); kalpte ritim bozukluğu ile karakterize edilen, atriyumların hızlı ve düzensiz bir biçimde kasılma hareketi göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızın amacı acil servise AF tanısı ile başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların demografik özelliklerini, altta yatan ek hastalıkları incelemek ve ülkemiz verilerine katkıda bulunmaktır. Çalışmamıza acil servise 01.01.2018 – 01.01.2023 tarihleri arasında başvuran, 65 yaş ve üzeri olan atriyal fibrilasyon tanısı olan ve yeni tanı alan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların ad-soyad, yaş, cinsiyet, protokol numarası, başvuru saati, sistolik ve diastolik kan basıncı değerleri, satürasyon değeri, vücut sıcaklıkları, kalp atım sayısı, alkol ve sigara kullanım öyküsü, ek hastalıkları, antikoagülan ilaç kullanımı, atriyal fibrilasyon türü ve sonlanma şekli (taburcu, yatış) kaydedilmiştir. Çalışmaya alınan 335 hastanın 200 (%59,7)'ü kadın, 135 (%40,7)'i ise erkek idi. Hastaların yaş dağılımı ise 110 hasta 65-74 (%32,8), 136 hasta 75-84 (%40,6) 89 hasta 85+ (%26,6) idi. Hastaların acil servise en sık başvuru şikayeti-çarpıntı, dispne, göğüs ağrısı, senkop şeklinde rastlanmıştır. Hastaların 9 (%2,7)'unda yeni tanı AF, 326 (%97,3)'sında ise kronik AF bulunmuştur. Risk faktörleri arasında en sık görülen hastalıklar hipertansiyon, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve diabet olarak izlendi. Sigara kullanımında ise 231 (%69) hasta non-smoker, 102 (%30,4) hasta kronik smoker, 2 (%0,6) hasta ise sigarayı bırakanlar olarak bulundu. Acil servise AF tanısı ile başvuran hastalarda kadın cinsiyet daha fazlaydı. Hipertansiyon, AF'de en sık rastlanan risk faktörüydü ve kalıcı AF'de görülme oranı daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
Atrial fibrillation (AF); It is defined as a rapid and irregular contraction of the atria, characterized by heart rhythm disturbance. The aim of our study is to examine the demographic characteristics and underlying comorbidities of patients aged 65 and over who applied to the emergency department with a diagnosis of AF and to contribute to the data of our country. Our study included patients who were 65 years of age or older, diagnosed with atrial fibrillation, and newly diagnosed patients who applied to the emergency department between 01.01.2018 and 01.01.2023. Name-surname of the patients, age, gender, protocol number, time of admission, systolic and diastolic blood pressure values, saturation value, body temperature, heart rate, alcohol and cigarette use history, comorbidities, anticoagulant drug use, atrial fibrillation type and termination. The manner (discharge, admission) was recorded. Of the 335 patients included in the study, 200 (59.7%) were women and 135 (40.7%) were men. The age distribution of the patients was 110 patients 65-74 (32.8%), 136 patients 75-84 (40.6%) and 89 patients 85+ (26.6%). The most common complaints of patients presenting to the emergency department were palpitations, dyspnea, chest pain and syncope. Newly diagnosed AF was found in 9 (2.7%) of the patients and chronic AF was found in 326 (97.3%). The most common diseases among the risk factors were hypertension, heart failure, coronary artery disease, chronic renal failure and diabetes. Regarding smoking, 231 (69%) patients were found to be non-smokers, 102 (30.4%) patients were chronic smokers, and 2 (0.6%) patients were ex-smokers. The female gender was more common in patients presenting to the emergency department with a diagnosis of AF. Hypertension was the most common risk factor in AF and its incidence was higher in permanent AF