Proje geliştirme sürecine aktif katılım gösteren öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile öğretme ve öğrenme anlayışlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the technological pedagogical content knowledge and teaching and learning conceptions of teachers who actively participate in the project development process in terms of different variables
- Tez No: 899227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER YAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TPAB, Öğretme-Öğrenme Anlayışı, Proje, eTwinning, TPACK, Teaching-Learning Concept, Project, eTwinning
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Küresel bir köy olarak adlandırılan günümüz dünyasında bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler eğitim kurumlarında ders içeriği, ders anlatım yöntem ve teknikleri ile öğretmenlerin öğretme-öğrenme anlayışında değişiklik ve yeniliklere yol açmıştır. Gelişen teknoloji, pedagojik yenilikler, paylaştıkça çoğalan alan bilgisi, değişen öğretme-öğrenme anlayışları okullarda proje faaliyetlerinin yaygınlaşmasına temel oluşturmaktadır. Bu çalışmada proje geliştirme sürecine aktif katılım gösteren öğretmenlerin öğretme-öğrenme anlayışları ile TPAB düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen, Mersin ilinde görev yapan ve son 3 yıl içerisinde aktif bir şekilde proje geliştirme süreçlerine dahil olmuş 480 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerini elde etmek için tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri Türkçe'ye uyarlanan Öğretme-Öğrenme Anlayışları Ölçeği ile Teknopedagojik (TPAB) Eğitim Yeterlikleri Ölçeği (TPACK-Deep) aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 26 programı ile analiz edilmiştir. Analiz aşamasında parametrik testlerden Tek Yönlü ANOVA ve bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre; proje geliştirme süreçlerinde aktif olarak yer alan öğretmenlerin TPAB düzeylerinin yüksek olduğu, yüksek lisans düzeyinde eğitim almış öğretmenlerin almayanlara, daha az süredir görevde olan öğretmenlerin daha kıdemli olanlara, daha fazla sayıda proje geliştirmiş öğretmenlerin daha az proje yürütmüş olanlara, eTwinning projesi geliştirmiş olanların geliştirmeyenlere, hem Avrupa hem de Ulusal Kalite Etiketi almış öğretmenlerin hiç kalite etiketi alamayanlaragöre TPAB düzeylerinin anlamlı olarak daha ileri düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin yapılandırmacı anlayışı geleneksel anlayışa göre daha çok benimsemiş oldukları, kadınların erkeklere göre daha yapılandırmacı; kıdemli öğretmenlerin, eTwinning projesi geliştirmemiş olanların geliştirmiş olanlara göre geleneksel bir anlayışı benimsedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak öğretmenlerin teknopedagojik yeterlilikleri arttıkça yapılandırmacı anlayış düzeylerinin arttığı, teknopedagojik yeterlilikleri azaldıkça geleneksel anlayış düzeylerinin arttığı söylenebilir. Çalışmada araştırmacılar için teorik ve uygulamaya yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, which is called a global village, developments in information and communication technologies have led to changes and innovations in course content, teaching methods and techniques, and teachers' teaching-learning concept in educational institutions. Developing technology, pedagogical innovations, shared content knowledge, and changing teaching-learning concepts form the basis for the spread of project activities in schools. The aim of this study is to examine the teaching-learning concepts and TPACK levels of teachers who actively participate in the project development process in terms of different variables. The research was conducted with 480 teachers selected by the purposive sampling method who work in Mersin province, and have been actively involved in project development processes in the last 3 years. The survey model was used to obtain the research data. The research data were collected through the Teaching-Learning Concepts Scale adapted to Turkish and the Technopedagogical (TPACK) Educational Competencies Scale (TPACK-Deep). The obtained data were analyzed by the IBM SPSS Statistics 26 program. In the analysis phase, parametric tests One Way ANOVA and independent samples t-test were used. According to the obtained data; it was concluded that teachers who actively took part in project development processes had higher TPACK levels, TPACK levels of teachers who had master's degree were higher than those who did not, teachers who had been on duty for less time had higher TPACK levels than those who were more senior, teachers who developed more projects than those who had carried out fewer projects, those who had developed eTwinning projects than those who had not,TPACK levels of teachers who had received both the European and National Quality Labels were higher than those who had not received any quality labels at all. In addition, it was concluded that teachers adopted the constructivist approach more, women were more constructivist than men. Senior teachers and teachers who had never developed eTwinning projects were more tradational. Finally, it can be said that as teachers' technopedagogical competences increase, their constructivist concept levels increase, and as their technopedagogical competences decrease, their traditional concept levels increase. The study has brought forward theoretical and practical suggestions for researchers.