Özel yetenekli öğrencilerin artırılmış gerçeklik uygulamasıyla problem çözme deneyimlerinden yansımalar
Reflections from problem solving experiences of gifted students with augmented reality application
  1. Tez No: 899358
  2. Yazar: MUHAMMED SABİR ONUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS KARADENİZ, DOÇ. DR. SERDAL POÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Matematik, Science and Technology, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, matematik eğitimi, matematiksel düşünme becerisi, matematiksel kavramları günlük yaşamla ilişkilendirme becerisi, özel yetenekli öğrenci, Augmented reality, gifted students, mathematics education, mathematical thinking skills, the ability to relate mathematical concepts to daily life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma, özel yetenekli öğrencilerin AG teknolojisiyle problem çözmeye yönelik görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Araştırmada öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel verilerin betimsel analizi yapılmıştır. Çalışmanın çalışma grubunu, Bingöl Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören 4, 5 ve 6. sınıf özel yetenekli öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışma özel yetenekli öğrencilerin AG teknolojisi uygulamasıyla problemlerin çözüm sürecini incelemek amacıyla, özel yetenekli 12 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Matematik dersi öğretim programında yer alan kazanımlar dikkate alınarak hazırlanan problemler, artırılmış gerçeklik ortamına aktarılarak gerliştirilen uygulama öğrencilere uygulanmıştır. Çalışma 4 haftalık öğretim sürecinde 16 ders saatinde gerçekleştirlmiştir. Veri toplama aracı olarak, 10 maddeden oluşan açık uçlu sorular içeren yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular, AG etkinliklerini katılımcıların genellikle olumlu bir şekilde değerlendirdiklerini göstermektedir. AG teknolojisinin öğrencilerin öğrenme sonuçlarını desteklediği ve matematiksel kavramları somutlaştırarak görselleştirerek öğrenmeyi daha kolay hale getirdiği görülmüştür. Özellikle, öğrencilerin geometrik şekillerin boyanma süreçleri, boyutları ve yapıları hakkındaki meraklarının arttığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin, AG teknolojisi uygulamalarının kesirler gibi kavramları somut ve anlamlı bir şekilde öğrenmesine nasıl yardımcı olduğunu belirtmesi, bu teknolojinin matematik eğitiminde önemli bir yer tutabileceğini ve öğrencilerin matematiksel düşünme becerilerini geliştirmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir. AG teknolojisinin, öğrencilerin matematiksel kavramları somutlaştırma, matematiksel düşünme becerisi ve matematiksel kavramları günlük yaşamla ilişkilendirme becerilerini geliştirmede önemli bir araç olduğunu destekleyen bulgular sunmaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular neticesinde akademik alana ve matematik öğretimi alanına ilişkin birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perspectives of gifted students on problem-solving using Augmented Reality (AR) technology. Employing a qualitative case study design, data were collected through semi-structured interviews and analyzed descriptively. The participants consisted of 12 gifted students in the 4th, 5th, and 6th grades enrolled at the Bingöl Science and Art Centre. The study was conducted over 16 lesson hours during a four-week teaching period. Mathematical problems, developed in alignment with the learning outcomes of the mathematics curriculum, were adapted into an AR environment and presented to the students. A semi-structured interview form containing 10 open-ended questions served as the data collection instrument. Findings indicate that the participants generally viewed the AR activities positively. AR technology was observed to support students' learning outcomes by concretizing and visualizing mathematical concepts, thereby facilitating learning. Notably, students exhibited increased curiosity regarding the coloring processes, dimensions, and structures of geometric shapes. The students reported that AR applications helped them understand concepts such as fractions in a concrete and meaningful manner, suggesting that this technology holds significant potential in mathematics education and can contribute to the development of students' mathematical thinking skills. The findings support the notion that AR technology is a valuable tool for enhancing students' ability to concretize mathematical concepts, improve mathematical thinking skills, and relate mathematical concepts to daily life. Based on these findings, several recommendations were made concerning the academic field and mathematics teaching.