İki dilli öğrencilerin Türkçe yazma yeterlikleri (Başarı, tutum, kaygı ve yazma stratejilerini uygulama) ve bu yeterliklerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Bilingual students' Turkish writing competencies (Achievement, attitude, anxiety and application of writing strategies) and an investigation of these competencies in terms of some variables
  1. Tez No: 899397
  2. Yazar: FURKAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: iki dilli öğrenciler, Türkçe yazma yeterliği, başarı, kaygı, tutum, strateji, değişkenler, bilingual students, Turkish writing proficiency, achievement, anxiety, attitude, strategy, variables
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı; iki dilli öğrencilerin Türkçe yazma yeterliklerini (tutum, kaygı, başarı ve yazma stratejilerini uygulama) ve bu yeterliklerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, evde konuşulan dil, evde TV izleme süresi, kitap okuma, günlük tutma durumu, okunan kitap türü değişkenleriyle ilişkisini tespit etmektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Van ili merkez ilçelerindeki ortaokullarda öğrenim gören 207 iki dilli öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri;“Üstbilişsel Yazma Stratejileri Ölçeği”,“Yazma Tutumu Ölçeği”,“Kompozisyon Değerlendirme Ölçeği”ve“Yazma Kaygısı Ölçeği”ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 21 paket programı kullanılarak parametrik ve non-parametrik analiz teknikleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda iki dilli öğrencilerin Türkçe yazma başarılarının“yüksek”seviyede olduğu bulgulanmıştır. Bağımlı değişkenin sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, evde konuşulan dil, evde TV izleme süresi, kitap okuma, günlük tutma durumu, okunan kitap türü değişkenleriyle olumlu-olumsuz bir ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Buna karşılık iki dilli öğrencilerin yazma başarı düzeylerinin kadınlarda daha fazla olduğu belirlenmiştir. Çalışmada iki dilli öğrencilerin Türkçe yazma tutumunun“yüksek”düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bağımlı değişkenin sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, evde TV izleme süresi, kitap okuma, okunan kitap türü değişkenleriyle olumlu-olumsuz bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Buna karşılık kadınların ve günlük tutanların yazma tutumlarının daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca sonuçlara göre iki dilli öğrencilerin Türkçe yazma tutumlarında evde daha çok konuşulan dilin etkili olduğu görülmüştür. İki dilli öğrencilerin Türkçe yazma kaygısının“kısmen yüksek”düzeyde olduğu bulunmuştur. Bağımlı değişkenin sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, evde TV izleme süresi, kitap okuma, okunan kitap türü değişkenleriyle olumlu-olumsuz bir ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Buna karşılık erkeklerin yazma kaygılarının kadınlara göre daha yüksek olduğu, iki dilli öğrencilerin Türkçe ii yazma kaygılarında evde daha çok konuşulan dilin etkili olduğu, günlük tutmayanların tutanlara oranla daha yüksek kaygı yaşadıkları belirlenmiştir. Çalışmada iki dilli öğrencilerin yazma stratejilerinin“yüksek”düzeyde olduğu bulgulanmıştır. İlgili bağımlı değişkenin sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, evde konuşulan dil, evde TV izleme süresi, kitap okuma, okunan kitap türü değişkenleriyle olumlu-olumsuz bir ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Buna karşılık kadınların üstbilişsel yazma strateji düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu, günlük tutan öğrencilerin tutmayan öğrencilere göre daha yüksek üstbilişsel yazma stratejine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine bilingual students' Turkish writing competencies (attitude, anxiety, achievement and application of writing strategies) and the relationship between these competencies and the variables of gender, grade level, father's education level, mother's education level, language spoken at home, duration of watching TV at home, reading books, keeping a diary, and type of books read. Quantitative research method was used in the study. The study was conducted in accordance with the relational screening model, one of the quantitative research models. The study group of the research consists of 207 bilingual students studying in secondary schools in the central districts of Van province. The data of the study were collected with“Metacognitive Writing Strategies Scale”,“Writing Attitude Scale”,“Composition Evaluation Scale”and“Writing Anxiety Scale”. The collected data were analyzed with parametric and non-parametric analysis techniques using SPSS 21 package program. At the end of the study, it was found that bilingual students' Turkish writing achievement was at a“high”level. It was determined that the dependent variable did not have a positive-negative relationship with the variables of grade level, father's education level, mother's education level, language spoken at home, duration of watching TV at home, reading books, keeping a diary, and type of books read. On the other hand, it was determined that the writing achievement levels of bilingual students were higher in females. In the study, it was determined that bilingual students' Turkish writing attitudes were at a“high”level. It was observed that the dependent variable did not have a positive-negative relationship with the variables of grade level, father's education level, mother's education level, time spent watching TV at home, reading books, and the type of books read. On the other hand, it was found that women and those who kept diaries had higher writing attitudes. In addition, according to the results, it was seen that the language spoken at home was more effective in bilingual students' attitudes towards Turkish writing. Bilingual students' Turkish writing anxiety was found to be at a“moderately high”level. It was determined that the dependent variable did not have a positive- iv negative relationship with the variables of grade level, father's education level, mother's education level, TV watching time at home, reading books, and the type of books read. On the other hand, it was determined that males had higher writing anxiety than females, the language spoken at home was more effective in bilingual students' Turkish writing anxiety, and those who did not keep a diary had higher anxiety than those who did. In the study, it was found that bilingual students' writing strategies were at a“high”level. It was determined that the related dependent variable did not have a positive or negative relationship with the variables of grade level, father's education level, mother's education level, language spoken at home, time spent watching TV at home, reading books, and type of books read. On the other hand, it was found that women had higher metacognitive writing strategy levels than men, and students who kept a diary had higher metacognitive writing strategies than students who did not keep a diary.