Pentilentetrazol ile epileptik nöbet oluşturulan alkolik zebra balığı (Danio rerio)'nda beyin ve kas dokusunun oksidatif stres parametrelerindeki değişimler
Changes in the oxidative stress parameters in brain and muscle in pentylenetetrazole induced seizure models of alcoholic zebra
- Tez No: 899586
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Zebra balığı, Danio rerio, epilepsi, pentilentetrazol, oksidatif stres, antioksidan enzimler, Zebrafish, Danio rerio, epilepsy, pentylenetetrazole, oxidative stress, antioxidant enzymes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Epilepsi, tüm dünyada yaygın olarak her yaştan insanı etkileyen ve kronik olarak seyreden nörolojik bir bozukluktur. Birçok faktörden kaynaklanıp tekrarlayan nöbetlerle karakterizedir. Uzun veya aşırı alkol kullanım sonrası aralıksız süren nöbetlere yol açabilmektedir. Alkol tüketim sonrasında beyinde ve kas dokusunda meydana gelecek fizyolojik olayların açıklanması bu hastalığa karşı alınabilecek önlemlere yardımcı olmak açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle bu tez çalışmasında alkol kullanımı sonrasında, epilepsi benzeri nöbetlerin oluşmasına neden olan pentilentetrazol kullanılarak zebra balıklarında oluşturulan epilepsi benzeri nöbetlerde oluşan oksidatif stres parametrelerindeki değişimin invelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada; zebra balıkları %1, %1,5 ve %3 dozunda etil alkole günlük olarak 1 saat için maruz bırakıldı ve 28 günlük uygulama sonrasında 15mM pentilentetrazol (PTZ) uygulanarak epileptik nöbet oluşturuldu. Daha sonrasında beyin ve kas dokusu alınarak malondialdehit (MDA), total glutatyon (GSH), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) gibi oksidatif stres parametreleri ile antioksidan enzim aktivitelerindeki değişimler araştırıldı. Çalışmada alkol, PTZ ve alkol+ PTZ uygulanan gruplarda MDA düzeyinde istatistiki olarak anlamlı olan bir artış görülmüşken SOD, CAT ve GSH seviyeleinde doza bağlı olarak değişmekle beraber çnemli derecede bir düşüş tespit edildi. En fazla olumsuz etki alkolün %3 dozu ve PTZ uygulanan gruptaki balıklarda saptandı. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde hem alkol ve hemde alkol+PTZ gruplarında antioksidan mekanizmanın yıkımlandığı ve oksidatif stresin oluştuğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a neurological disorder that is widespread globally and affects people of all ages, characterized by its chronic nature. It can be caused by many factors and is marked by recurring seizures. Excessive or prolonged alcohol use can lead to persistent seizures. Understanding the physiological events that occur in the brain and muscle tissue following alcohol consumption is crucial for developing preventive measures against this condition. Therefore, this thesis aims to investigate changes in oxidative stress parameters in epilepsy-like seizures induced by pentilentetrazole in zebrafish following alcohol use. In this study, zebrafish were exposed to ethanol at doses of 1%, 1.5%, and 3% daily for 1 hour. After 28 days of treatment, epileptic seizures were induced by administering 15 mM pentilentetrazole (PTZ). Subsequently, brain and muscle tissues were collected, and changes in oxidative stress parameters such as malondialdehyde (MDA), total glutathione (GSH), superoxide dismutase (SOD), and catalase (CAT) as well as antioxidant enzyme activities were investigated. In the study, a statistically significant increase in MDA levels was observed in the groups exposed to alcohol, PTZ, and alcohol+PTZ. Meanwhile, there was a dose-dependent decrease in SOD, CAT, and GSH levels, with significant reductions detected. The most pronounced adverse effects were observed in the group exposed to 3% alcohol and PTZ. Based on the results, it can be concluded that both the alcohol and alcohol+PTZ groups experienced degradation of the antioxidant mechanisms and the development of oxidative stress.