Bireylerde sosyal medya bağımlılığı, fomo ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between social media addiction, fomo and psychological well-being in individuals
  1. Tez No: 899735
  2. Yazar: UĞUR YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, FOMO, Makine Öğrenmesi, Psikolojik İyi Oluş, Sosyal Medya Bağımlılığı, Addiction, FOMO, Machine Learning, Psychological Well-Being, Social Media Addiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma, bireylerde sosyal medya bağımlılığı, FOMO ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma Şubat-Ağustos 2024 tarihleri arasında Türkiye'de yaşayan 315 birey ile yürütülmüştür. Çalışmanın analizinde R programlama dili 4.1.3, G*Power 3.1 ve SPSS-22 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda hiyerarşik regresyon analiziyle kurulan modelin anlamlı ve kullanılabilir olduğunu belirlenmiştir (F(2,312)= 32.713, p=0.001). Sosyal medya bağımlılık düzeyi ve FOMO düzeyleri birlikte“Psikolojik iyi oluş”düzeyindeki toplam varyansın %17.3'ünün (R2=0,173) açıklamaktadır. Regresyon modelinde, regresyon katsayısının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde; katılımcıların Sosyal medya bağımlılık düzeyindeki artışın (t=-5.829, p< 0.001), FOMO düzeyindeki artışın (t=-2.528, p< 0.001)“Psikolojik iyi oluş”düzeyinde istatistiksel olarak düşüşe neden olduğu tespit edilmiştir. Makine öğrenimi yaklaşımıyla yapılan tahminde Shapley Değerleri'ne göre, psikolojik iyi oluş değişkeninin tahmininde en önemli değişken sosyal medya bağımlılığı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bireylerde sosyal medya bağımlılığı ve FOMO arttıkça psikolojik iyi oluş düzeyi azalmaktadır. Sosyal medyanın psikolojik iyi oluşa etkilerine yönelik longitudinal çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between social media addiction, FOMO and psychological well-being in individuals. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted with 315 individuals living in Turkey between February and August 2024. R programming language 4.1.3, G*Power 3.1 and SPSS-22 program were used in the analysis of the study. Resuts: In our study, it was determined that the model established by hierarchical regression analysis was significant and usable (F(2,312)= 32.713, p=0.001). Social media addiction level and FOMO levels together explain 17.3% (R2=0.173) of the total variance in“Psychological well-being”level. In the regression model, when the t-test results regarding the significance of the regression coefficient were analyzed; it was determined that the increase in the participants' social media addiction level (t=-5.829, p< 0.001) and the increase in the FOMO level (t=-2.528, p< 0.001) caused a statistical decrease in the level of“Psychological well-being”. According to Shapley Values in the prediction made with the machine learning approach, the most important variable in the prediction of the psychological well-being variable was determined as Social Media Addiction. Conclusion: As social media addiction and FOMO increase, the level of psychological well-being decreases. Longitudinal studies on the effects of social media on psychological well-being are recommended.