Stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel öğrenmeye etkisinde örgütsel bağlılığın rolü: Eğitim kurumlarında bir araştırma
The role of organizational commitment in the impact of strategic human resource management practices on organizational learning: A study in educational institutions
- Tez No: 899768
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel Öğrenme, Örgütsel Bağlılık, Human Resources, Strategic Human Resources Management, Organizational Learning, Organizational Commitment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel öğrenmeye etkisinde örgütsel bağlılığın rolünün incelenmesidir. Araştırma sonuçlarına göre, devlet ve özel okullar, yöneticiler ve öğretmenler, kadın ve erkekler, farklı yaş grupları, medeni durum ve mesleki kıdem süreleri arasında stratejik İKY yaklaşımları, örgütsel öğrenme ve bağlılık düzeyleri açısından anlamlı farklar bulunmamıştır. Ancak, kurumda çalışma süresi önemli bir değişken olarak öne çıkmıştır. Çalışma süresi 20 yıl ve üzeri olan çalışanların, daha kısa süreli çalışanlara kıyasla duygusal bağlılıklarının ve örgütsel öğrenme düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, çalışma süresinin örgütsel bağlılık ve öğrenme üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, eğitim kurumlarında stratejik insan kaynakları yönetiminin çalışanların bireysel öğrenme süreçleri ve duygusal bağlılıkları üzerinde önemli bir etki yarattığını ortaya koymaktadır. Stratejik İKY uygulamaları, bireysel öğrenme ve duygusal bağlılığı güçlü bir şekilde desteklemekte, ayrıca takım ve toplum düzeyinde öğrenme üzerinde anlamlı etkiler sağlamaktadır. Ancak, örgüt düzeyinde öğrenme üzerindeki etkisi daha sınırlı kalmaktadır. Duygusal ve devam bağlılıkları, bireysel ve toplum düzeyinde öğrenme sürecine olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu bulgular, stratejik insan kaynakları yönetiminin çalışanların öğrenme ve bağlılık düzeylerini artırarak, kurumların genel performansını iyileştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the role of organizational commitment in the effect of strategic human resource management practices on organizational learning. According to the results of the study, no significant differences were found between public and private schools, managers and teachers, women and men, different age groups, marital status and length of professional seniority in terms of strategic HRM approaches, organizational learning and commitment levels. However, the length of service in the organization stood out as an important variable. It was determined that employees with 20 years or more of working experience had lower levels of emotional commitment and organizational learning compared to employees with shorter working experience. These findings reveal that length of service has an effect on organizational commitment and learning. The results of this study reveal that strategic human resource management in educational institutions has a significant impact on individual learning processes and emotional commitment of employees. Strategic HRM practices strongly support individual learning and affective commitment and also have significant effects on team and community level learning. However, its impact on learning at the organizational level remains more limited. Emotional and continuance commitments contribute positively to the learning process at the individual and community levels. These findings suggest that strategic human resource management can improve the overall performance of organizations by increasing employees' learning and engagement levels.