Bağımsız denetim kalitesi ve yeni kalite yönetim standartları: İlgili paydaşların algıları üzerine bir inceleme
Independent audit quality and new quality management standards: A study on relevant stakeholders' perceptions
- Tez No: 899770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Bu çalışmada, denetim kalitesinin yasal boyutunu oluşturan KYS 1, KYS 2 ve BDS 220'nin (Revize) büyük ölçekli ve küçük ve orta ölçekli denetim firmaları üzerindeki etkilerini, eski KKS 1 ve BDS 220'nin eksikliklerini giderip gidermediklerini değerlendirerek analiz edilmiştir. Bu yeni standartların farklı büyüklükteki denetim firmaları üzerindeki etkileri göz önüne alınarak, yeni standartların uygulanmasında ihtiyaçlara yönelik tespitler yapılmıştır. Bunun yanı sıra düzenleyici otoritesinin rolü ve önemi vurgulanmıştır. Araştırıma hedeflerine ulaşmak için nitel yöntem kullanılarak, görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada 11 katılımcıdan yüz yüze görüşme yolu ile elde edilen toplam 145 sayfalık metin, NVİVO 12 programı ile kodlama yapılarak analiz edilmiştir. Yani standartların gereklilikleri kapsamında daha büyük ölçekli denetim firmalarında denetim kalitesinin artmasına yönelik avantajlı olduğu unsurlar daha fazla iken; Küçük ve Orta Ölçekli Denetim firmaları açısından maliyetlerinde bir artış görülecektir. Her iki uygulayıcı grubun ortak sorununun ise kaynaklar konusuna dayandığı görülmüştür. Bununla birlikte yeni standartlara yaklaşımın denetim kalitesini artıracağı yönünde olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, ilgili paydaşların bu standartlardan yararlanabilmesi ve denetim mesleğinin gelişimine yol açabilmesi için gerek KGK'nin gerekse ilgili mesleki kuruluşların bu tür uygulayıcılara rehberlik sağlayarak karşılıklı etkileşim içinde çalışması gerekmektedir. Bu çalışma, revize edilen kalite yönetim standartlarının içeriği konusunda uygulamacılar için bir rehber görevi görmek, endişelerinin giderilip giderilmediğini vurgulamakla kalmayıp, aynı zamanda görüşlerini dile getirme olanağına sahip olmayan küçük ve orta ölçekli uygulayıcıların endişelerini de ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra çalışma kapsamında akademik çerçeveden denetim kalitesi olgusu ve yeni standartların uygulanmasında özellikle küçük ve orta ölçeklilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu da belirlemektedir. Bu sebeple KGK, ilgili mesleki kuruluşlar ve akademik çevreler ile uygulayıcılar arasındaki boşluğu doldurmak için bulgulara başvurabilirler.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of ISQM 1, ISQM 2 and ISA 220 (Revised), which constitute the legal dimension of audit quality, on large-scale and small and medium-sized audit firms were analyzed by evaluating whether they eliminated the deficiencies of the old ISQC 1 and ISA 220. Considering the effects of these new standards on audit firms of different sizes, determinations were made regarding the needs in the implementation of the new standards. In addition, the role and importance of the regulatory authority is emphasized. To achieve the research objectives, interviews were conducted using the qualitative method. In the study, a total of 145 pages of text obtained from 11 participants through face-to-face interviews were analyzed by coding with the NVIVO 12 program. In other words, while there are more advantageous elements to increase audit quality in larger-scale audit firms within the scope of the requirements of the standards; There will be an increase in costs for small and medium-sized audit firms. It has been observed that the common problem of both practitioner groups is based on resources. However, it has been determined that the approach to new standards will increase the audit quality. In this context, in order for relevant stakeholders to benefit from these standards and lead to the development of the auditing profession, both the KGK and relevant professional organizations need to work in mutual interaction by providing guidance to such practitioners. This study not only serves as a guide for practitioners regarding the content of the revised quality management standards, highlighting whether their concerns have been addressed, but also reveals the concerns of small and medium-sized practitioners who do not have the opportunity to voice their opinions. In addition, the study also determines that there is a need for studies specifically addressing the needs of small and medium-sized companies in the context of audit quality and the implementation of new standards from the academic framework. For this reason, the KGK, relevant professional organizations and academic circles can refer to the findings to fill the gap between practitioners and practitioners.
Benzer Tezler
- Türk inşaat sektöründeki ana yüklenici firmalarda kalite yönetimi kavramının incelenmesi
A Study abput the qualtiy management process used by main contractors in Turkish construction industry
MEHMET KAYA
- Bilinirliği yüksek yabancı denetim firmalarının kurumsallaşma ve toplumsal itibar düzeyinin Türk denetim firmaları ile karşılaştırılması
Comparison of highly reputable foreign audit firms incorporation and social reputation levels with Turkish audit firms
FATİH MEHMET ALTAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Maliyeİstanbul Aydın ÜniversitesiMuhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FARİS KOCAMAN
- Finansal piyasalarda elektronik risk ve denetimi
Electronic risc and auditing in the financial markets
HASAN ÖZKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
BankacılıkMarmara ÜniversitesiSermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AHMET ÇİLİNGİRTÜRK
- Konut pazarlama stratejileri
Housing marketing strategies
ÜLFET GÖNCÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
- Educational reforms in Ethiopia: From the imperial era to the present
Etiyopya'da eğitim reformları: Emperyal dönemden günümüze
SALİH AHMED MAHAMMODA
Doktora
İngilizce
2022
Eğitim ve ÖğretimNecmettin Erbakan ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSA KORKMAZ