Karakter gelişimi açısından Kemal Tahir'in esir şehir üçlemesine psikanalitik bir bakış
A psychoanalytical look at Kemal Tahi̇r's Esi̇r Şehi̇r trilogy in terms of character development
- Tez No: 899844
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA OKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, psikanaliz, davranış, psikoloji, edebiyat, Kemal Tahir, psychoanalysis, behaviour, psychology, literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Kemal Tahir, yazarlık hüneri ile yalnızca kendi döneminde etki yaratan bir sanatçı değil, bugün hâlâ fikirleri ve sanatıyla var olabilen Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Yazarın eserleri pek çok yönden incelendiği halde roman karakterlerinin ruhsal gelişimi üzerine daha önce psikanalitik bir çalışma yapılmamıştır. Dolayısıyla, sanatçının ruh yaratmadaki derinliği ile alan içerisinde görünürlüğünü arttırmak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Onun eserlerinde sosyal dramın, bireyin dramının önüne geçtiği anlayışı hâkimdir. Ancak bu çalışma ile birlikte bireyin dramı, itilmiş olduğu sonraki planlardan gün ışığına çıkartılarak, yazarın şahsiyet yaratma kabiliyetine ışık tutmaktadır. Bu amacın gerçekleştirilmesine olanak sağlayan şerh yolu ise psikanaliz olarak seçilmektedir. Psikanaliz kuramının sağladığı olanaklardan faydalanılarak bireyin bilincinin gerisine itilen yaşantılar daha görünür kılınmakta ve bu yolla davranışlarının yahut duygularının gerekçeleri belirgin bir biçimde işlenebilmektedir. Yazarın kurduğu şahsiyetlerin ruh gelişimindeki tutarlılıkların psikanaliz evreninde bir karşılığının olması, sanatçının psikanalitik teorisiyle ilgilenmiş olma ihtimalini arttırmaktadır. Bu çalışmanın tamamında, karakterlerin ruh gücündeki kırılmalar, aksaklıklar, ruhsal bozukluklar, kendi şartları ve nedensellikleri ile mercek altında tutulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Kemal Tahir is not only an artist whose writing made an impact in his own time; he also represents one of the most significant figures in Turkish literature whose ideas and art remain relevant today, despite the passing of time. Although previous studies of his work have analysed it from various perspectives, none have thus far focused on the spiritual development of his characters. This study aims to provide insight into the artist's creative process and enhance his visibility in the field. A dominant feature of his corpus is the notion that social drama precedes individual drama. This study sheds light on the author's ability to create personality by bringing out the drama of the individual from the later plans into which he was pushed. The method of choice for this purpose is psychoanalysis. The use of psychoanalytic theory enables the experiences that have been pushed to the back of the individual's consciousness to be made more visible, facilitating the processing of reasons for their behaviour or emotions. The consistency observed between the author's established personality types and those proposed by psychoanalysis increases the probability that the artist was interested in psychoanalytic theory. The present study examines the fractures, disruptions, and psychological disorders in the characters' mental strength under their conditions and causality.