İsfahan'daki ilhanlı türbelerinde süsleme
Ornamentation of ilkhanid tombs in Isfahan
  1. Tez No: 900021
  2. Yazar: MARZIE PARVARESH RIZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH PALALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İlhanlı Sanatı, İlhanlı Türbeleri, Mimarî Süsleme, İran İslam Mimarîsi, İsfahan, Ilkhanid Art, Ilkhanid Tombs, Architectural Ornament, Iranian Islamic Architecture, Isfahan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
İran tarihinde özel yere sahip olan İsfahan, her şeyden önce kültür ve sanat merkezi oluşuyla dikkat çeker. Gezginlerin güzelliklerinden coşkuyla söz ettiği pek çok cami, saray, köprü, medrese, kervansaray ve türbe ile bilinmektedir. İsfahan şehri, farklı sanat dallarında öne çıkarak, mimarlık sanatına da önemli katkılarda bulunmuştur. Büyük Selçuklu döneminde sanat ve kültür merkezi olarak önem kazanan İsfahan, İlhanlı döneminde de bu özelliğini sürdürmüştür. İslam doktrindeki yasaklayıcı birtakım rivayetlere rağmen, türbe mimarîsi İran'da ve özellikle İsfahan'da çok gelişmiştir. Sürekli faaliyet içinde olan ve ziyaret edilerek toplumsal hayatın bir parçası haline gelen bu yapılar, halk tarafından sevilmiş ve onlar için bir toplanma, ibadet ve dinî inançları ve adetleri yerine getirime mekânları olmuştur. İsfahan yöresinde gerçekleştirdiğimiz çalışmamızın temelini İlhanlılardan kalma mezar yapılarındaki süslemelerin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmamızda, esas itibariyle İsfahan'daki İlhanlı türbe yapılarının süsleme özellikleri ile kompozisyon ve uygulama teknikleri açısından incelenmiş ve yapılar kısaca tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Isfahan is first and foremost its cultural and artistic center and has a special place in history of Iran. It is known for its many mosques, palaces, bridges, madrasas, caravanserais and mausoleums that travelers talk about with enthusiasm. Isfahan, which gained importance as an art and culture center during the Great Seljuk period, continued this feature during the Ilkhanid period. Despite some prohibitive reports about tomb architecture in Islamic doctrine, it has flourished in Iran, particularly in Isfahan. These structures have seamlessly integrated into social life, consistently attracting visitors and garnering affection from the populace. Tombs have served as focal points for communal gatherings, worship, and the expression of religious beliefs, becoming integral to various aspects of public life. The basis of our work in the Isfahan region is the examination of the ornaments in the tomb structures from the Ilkhanids. In our study, the ornamentation types of the Ilkhanid tomb buildings in Isfahan were examined in terms of composition and application techniques, and the buildings were briefly introduced.