The impact of stress, resilience, and mindfulness on burnout and job performance among fitness club managers in Iran
İran'daki fitness kulübü yöneticileri arasında stres, dayanıklılık ve farkındalığın tükenmişlik ve iş performansı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 998686
  2. Yazar: SEVDA EBRAHIMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ GÖKHAN TORLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Performansı, Farkındalık, Dayanıklılık, Stres, Burnout, Job Performance, Mindfulness, Resilience, Stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Tükenmişlik, özellikle yüksek sorumluluk, kişilerarası etkileşim ve sürekli karar alma gerektiren yönetim pozisyonlarında, modern örgütsel ortamlarda kritik bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışma, İran'daki spor kulübü yöneticileri arasında stres, dayanıklılık, farkındalık, tükenmişlik ve iş performansı arasındaki karşılıklı ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. İş Talepleri-Kaynaklar (JD-R) modeli, Kaynakların Korunumu (COR) teorisi ve Psikolojik Sermaye (PsyCap) teorisinden yararlanan araştırma, psikolojik kaynakların mesleki stresin olumsuz etkilerini nasıl azalttığını ve performans sonuçlarını nasıl iyileştirdiğini incelemektedir. Veriler, beş büyük İran şehrinde (Tahran, Tebriz, İsfahan, Meşhed ve Şiraz) 150 tam zamanlı spor kulübü yöneticisinden, doğrulanmış öz bildirim anketleri kullanılarak toplanmıştır. Araçlar stres (PSS), tükenmişlik (MBI), dayanıklılık (CD-RISC), farkındalık (MAAS) ve iş performansını (PJPQ) ölçmüştür. Hipotezlenen ilişkileri değerlendirmek için korelasyon ve regresyon testleri de dahil olmak üzere istatistiksel analizler yürütülmüştür. Bulgular, stresin tükenmişlikle pozitif ilişkili olduğunu, hem dayanıklılığın hem de farkındalığın ise tükenmişliği önemli ölçüde azalttığını ve iş performansını artırdığını ortaya koymuştur. Tükenmişlik ise iş performansını olumsuz etkilemektedir. Bu sonuçlar, dayanıklılık ve farkındalık gibi psikolojik kaynakların, yöneticileri stres kaynaklı tükenmişliğe karşı korumada ve yüksek performans seviyelerini sürdürmede hayati bir rol oynadığını doğrulamaktadır. Çalışma, değerli teorik ve pratik çıkarımlar sunmaktadır. Hizmet odaklı sektörlerde, özellikle İran gibi gelişmekte olan ülkelerin fitness sektöründe yöneticiler için dayanıklılık ve farkındalığa dayalı eğitim programları geliştirmenin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Burnout has become a critical issue in modern organizational settings, particularly in managerial positions that involve high levels of responsibility, interpersonal interaction, and constant decision-making. This study aims to examine the interrelationships among stress, resilience, mindfulness, burnout, and job performance among fitness club managers in Iran. Drawing on the Job Demands–Resources (JD-R) model, Conservation of Resources (COR) theory, and Psychological Capital (PsyCap) theory, the research investigates how psychological resources mitigate the adverse effects of occupational stress and enhance performance outcomes. Data were collected from 150 full-time fitness club managers across five major Iranian cities (Tehran, Tabriz, Isfahan, Mashhad, and Shiraz) using validated self-report questionnaires. The instruments measured stress (PSS), burnout (MBI), resilience (CD-RISC), mindfulness (MAAS), and job performance (PJPQ). Statistical analyses, including correlation and regression tests, were conducted to assess the hypothesized relationships. The findings revealed that stress is positively associated with burnout, while both resilience and mindfulness significantly reduce burnout and enhance job performance. Burnout, in turn, negatively affects job performance. These results confirm that psychological resources such as resilience and mindfulness play a vital role in protecting managers against stress-induced exhaustion and sustaining high performance levels. The study provides valuable theoretical and practical implications. It highlights the importance of developing resilience- and mindfulness-based training programs for managers in service-oriented industries, especially within the fitness sector of developing countries like Iran.