The effect of transformational leadership style on employee retention and loyalty: A research on banking sector employees in Sudan
Dönüşümcü liderlik tarzının çalışan bağlılığı ve sadakati üzerindeki etkisi: Sudan'daki bankacılık sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 900253
  2. Yazar: ARWA MOHAMED NOUR AHMED ABUELHASSAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TALHA NARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik Tarzı, Çalışan Bağlılığı, Çalışanı Elde Tutma, Sudan, Bankalar, Transformational Leadership Style, Employee Loyalty, Employee Retention, Sudan, Banks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Liderlik kavramı son yıllarda büyük ilgi ve dikkat çekmektedir. Liderlik, astların veya çalışanların karakterlerini, inançlarını ve duygularını etkilediği için önemli bir rol oynar. Bu çalışmayla, Dönüşümcü liderlik tarzının geliştirilmesine kadar en yaygın teorileri öne çıkarmaya ve çalışan sadakatini etkileyen rolünün yanı sıra sadakatin sonuç olarak elde tutmayı nasıl etkilediğini araştırmaya çalışıyoruz. Çalışma, Sudanlı bankalarda dönüşümcü liderlik tarzının çalışanların sadakatini ve elde tutulmasını ne ölçüde etkilediğini sınıflandırmayı amaçladı. Çalışma, belirlenen hedeflere ulaşmak için tanımlayıcı analitik bir yaklaşım izlemiştir; veriler Sudan'ın bankacılık sektöründe çalışan 400 çalışandan SPSS programı tarafından analiz edilen çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplandı. Bunun ışığında veriler toplanıp analiz edilmiş ve hipotezler basit ve çoklu regresyon analizi, korelasyon analizi ve Cronbach alfa güvenirlik testi aracılığıyla istatistiksel testler kullanılarak test edilmiştir. Araştırma, bankacılık sektöründe dönüşümcü liderlik tarzının çalışanların bağlılığını ve çalışanların elde tutulmasını olumlu yönde etkilediğini ve elde tutmanın sadakatle şekillendiğini ve örneklendiğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
The concept of leadership has attracted a great deal of interest and attention over the last few years. Leadership plays an important role as it influences the characters, beliefs, and feelings of subordinates or employees. Through this study, we try to highlight the most common theories till the development of the Transformational leadership style and to investigate its role in affecting employee loyalty as well as, how loyalty consequently affects retention. The study aimed to classify to which extent transformational leadership style affects employee loyalty and retention inside Sudanese banks. The study followed a descriptive analytical approach to achieve the determined objectives; the data were collected from 400 employees working in the Sudanese banking sector through an online questionnaire analysed by the SPSS program. In light of this, the data was collected and analysed, and hypotheses were tested using statistical tests through a simple and multiple regression analysis, correlation analysis and Cronbach alpha reliability test. The study demonstrated that transformational leadership style positively affects the loyalty and retention of employees, and that retention is shaped and illustrated by loyalty, in the banking sector.