Osmanlı döneminde Arap Dili ve Belâgatı (nahiv, sarf ve belâgat) alanında yapılan çalışmalar
Works made in the field of Arab Language and Recognition (nahi̇v, sarf and orculator) in The Ottoman Period
- Tez No: 900305
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Belâgat, Arap, risâle, şerh, hâşiye, Rhetoric, Arabic, treatise, commentary, annotation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmamızda Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan yıkılışına kadar geçen sürede Türk-Osmanlı alimlerini tanıtıp bunların Arap gramerine dair çalışmalarını ve Osmanlı Dönemi hakkında genel bir değerlendirme yaptık. Arapların topraklarının genişlemesi sonucu Arap grameri sahasında önemli alimler ortaya çıkmış ve bu alimler tarafından birçok eser kaleme alınmıştır. Yazılan bu eserlerin medreselerde ders kitabı olarak okutulması büyük önem arz ediyordu. Osmanlı Devleti'nde de medrese kültürü hakim olması sebebiyle Osmanlı da yetişen alimlerde bu kitapları en sade şekline getirerek üzerine birçok şerh, hâşiye ve tâ'likler yazmıştır. Sözü edilen bu eserlerde, üzerinde yoğun bir çalışma yapılması ve metnin yeniden yorumlanıp açıklanması hedeflenmiştir. Tezimizde bu çerçeve de yazılmış olup Osmanlı Devleti'nde yaşamış olan ve bu sahada eser veren alimlerin hayatlarına ve eserlerine değindikten sonra, dönem hakkında genel değerlendirmeler yaparak çalışmamızı noktaladık.
Özet (Çeviri)
In this study, we introduced Turkish-Ottoman scholars from the establishment of the Ottoman Empire to its collapse and made a general evaluation of their works on Arabic rhetoric and the Ottoman period. As a result of the expansion of Arab lands, important scholars in the field of Arabic rhetoric emerged and many works were written by these scholars. It was of great importance that these written works were taught as textbooks in madrasahs. Due to the intense madrasa culture in the Ottoman Empire, scholars who grew up in the Ottoman Empire brought these books to their simplest form and wrote many commentaries, annotations and ta'liks on them. In these works, it is aimed to carry out an intensive study and to re-interpret and explain the text. Our thesis was written within this framework, and after touching on the lives and works of the scholars who lived in the Ottoman Empire and produced works in this field, we concluded our work by making general evaluations about the period.