The college experiences of the undergraduate students and academics before and after Covid-19: A phenomenological inquiry
Lisans öğrencileri ve akademisyenlerin Covid öncesi ve sonrası üniversite deneyimleri: Bir fenomenoloji çalışması
  1. Tez No: 900418
  2. Yazar: NİLAY CANBOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENNET ENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Yükseköğretim, Üniversite, Üniversite Deneyimleri, Acil Uzaktan Öğretim, Covid-19, Higher Education, University, College Experiences, Emergency Remote Teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Bu çalışma, Covid-19 öncesi ve sonrası lisans öğrencilerinin ve akademisyenlerin üniversite deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, çalışmada nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde fenomenoloji (olgubilim) araştırma deseni uygulanmıştır. Fen-Edebiyat Fakültesindeki dokuz bölümden, amaçlı örneklem ve maksimum çeşitlilik örneklem stratejileri ile seçilmiş 32 akademisyen ve 55 lisans öğrencisiyle derinlemesine görüşme yapılmıştır. Veriler yorumlayıcı analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları, Covid-19'un akademik ve akademik olmayan üniversite deneyimlerine etkilerini ortaya koymuş, ve gelecekteki uygulama ve araştırmalar için çıkarımlar sağlamıştır. Hem akademik hem akademik olmayan üniversite deneyimleri önemli ölçüde etkilenmiştir. Çevrimiçi öğrenime hazırlıksız yakalanan üniversitenin, öğretim uygulamaları açısından bu geçiş ile başa çıkmakta zorlandığı ortaya çıkmıştır. Fakülte üyeleri ve akranlarıyla etkileşim eksikliği yaşamanın yanı sıra yeterli teknolojik donanım ve altyapının olmaması nedeniyle öğrenciler ve akademisyenler çevrimiçi öğrenimi yönetmekte sıkıntı yaşamıştır. Bunun yanı sıra, üniversite atmosferi dramatik bir şekilde etkilenmiştir. Çevrimiçi öğrenim, üst sınıflardan alt sınıflara kültürel aktarımın kesintiye uğramasına ve öğrencilerin kampüs yaşamı, sınıf dışı etkileşim ve ders dışı faaliyetlerden mahrum kalmasına neden olmuştur. Bu da kolektif bilincin ve bölümler ile üniversiteye olan aidiyet hissinin kaybolmasına sebebiyet vermiştir. Neticede, öğrencilerin ve akademisyenlerin üniversitenin doğasına dair algıları, çevrimiçi öğrenme nedeniyle değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating college experiences of the undergraduate students and academics before and after Covid-19. To this end, a qualitative phenomenological study was carried out. In-depth interviews were conducted with 32 academics and 55 undergraduate students from nine departments at the Faculty of Arts and Science, who were selected by purposeful sampling and maximum variation sampling strategies. The data was analyzed by interpretive analysis. The findings of the study shed light into the effects of Covid-19 on academic and nonacademic college experiences and provided implications for future practice and research. Both academic and nonacademic college experiences were significantly affected by Covid-19. Being caught unprepared for online learning, the university struggled to cope with that shift in terms of instructional practices. Due to the lack of interaction with the faculty and their peers/colleagues as well as adequate technological equipment and infrastructure, the students and academics had difficulty in managing online learning. Besides that, university atmosphere was affected dramatically. Interrupting the cultural transfer from seniors to freshmen and depriving the students from the campus life, the interaction out of class and extracurricular activities, online learning caused the loss of collective consciousness and sense of belongingness to the departments and the university. As a result, the views of the students and academics regarding the nature of the university changed due to online learning.