Köpeklerde otitis eksternaya neden olan bakteriyel etkenlerin belirlenmesi ve antibiyotik dirençlilik gen profilinin araştırılması
Identification of bacterial factors causing otitis externa in dogs and investigation of the antibiotic resistance gene profile
- Tez No: 900439
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN FİLAZİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, Köpek, Kulak sıvabı, Otitis eksterna, Tek sağlık, Antimicrobial resistance, Dog, Ear swab, One health, Otitis externa
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Köpeklerde Otitis Eksternaya Neden Olan Bakteriyel Etkenlerin Belirlenmesi ve Antibiyotik Dirençlilik Gen Profilinin Araştırılması Son yıllarda, enfeksiyon hastalıklarının tedavisindeki başarısızlıklarla ilişkilendirilen insan veya hayvan tıbbında antimikrobiyal direnç sorunu hakkında büyük bir endişe vardır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından antimikrobiyal direnç; mikroorganizmaların (bakteri, mantar, virüs ve parazit gibi) antimikrobiyal ilaçlara (antibiyotik, antifungal, antiviral ve antihelmint gibi) maruz kaldıklarında değişmesi olarak tanımlanır. İnsanlarda ve hayvanlarda antimikrobiyal ajanların yüksek kullanımı, bu durumun temel sebebi olarak gösterilmektedir. Mikroorganizmalar, onu ortadan kaldırmayı hedefleyen antimikrobiyal tedaviye karşı direnç gösterir ve varlığını sürdürebilir. Sonuç olarak ilaçlar etkisiz hale gelerek, enfeksiyon diğer sağlıklı hayvanlara yayılmaya devam eder. Bu gelişen yeni direnç mekanizmaları küresel olarak yayılmakta ve tedavi etkinliğini tehdit etmektedir. Bu da uzun süreli hastalıklarla ve ölümle sonuçlanabilmektedir. 2050 yılında beklenen antimikrobiyal dirence bağlı ölüm sayısı 10 milyon olarak belirtilmiştir. Antimikrobiyal direnç; hayvan ve halk sağlığını tehdit eden en önemli konulardan biri haline gelmiş ve bu konu üzerinde birçok çalışma yapılmıştır. Pet hayvanlarının yaygınlaşması ve evde yaşam oranlarının artması ile pet sahiplerine dirençli mikroorganizmaların aktarılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Her 20 köpekten birinde görülen otitis eksterna vakalarından izole edilen bakterilerin çoğunun antibakteriyellere karşı dirençli olduğu bilinmektedir. Bu tezde dış kulak yolu enfeksiyonu olan 25 köpekten örnekler toplanacaktır. Örnekler bakterilerin canlılığını sürdürebilmesi için antibiyogram öncesi uygun koşullarda saklanacaktır. Suşlar ilaca duyarlı veya dirençli olarak kategorize edilecek, ara duyarlılık dirençli olarak kabul edilecek ve sonuçlarda sadece dirençliler rapor edilecektir. Dirençli suşların real-time PCR ile gen analizleri yapılacak ve bakteriler arasındaki gen aktarımları değerlendirilecektir. Sonuçlar insan ve hayvan sağlığını en çok tehdit eden konulardan biri olan bilinçsiz antibiyotik kullanımına bağlı gelişebilecek dirençliliğe dikkat çekecek ve klinik farmakoloji ve farmakovijilans konularına katkı sağlayabilecek bilgileri içerecektir.
Özet (Çeviri)
Determination of Bacterial Factors Causing Otitis Externa in Dogs and Investigation of Antibiotic Resistance Gene Profile There is great concern about the problem of antimicrobial resistance. antimicrobial resistance by the World Health Organization; It is defined as the change of microorganisms (such as bacteria, fungi, viruses and parasites) when exposed to antimicrobial drugs (such as antibiotics, antifungals, antivirals and anthelmints). The high use of antimicrobial agents in humans and animals is shown as the main reason for this situation. Microorganisms can resist and survive antimicrobial therapy aimed at eliminating it. As a result, the drugs become ineffective and the infection continues to spread to other healthy animals. These emerging new resistance mechanisms are spreading globally and threatening our ability to treat. This can result in long-term illness and death. The expected death toll from antimicrobial resistance in 2050 is 10 million. antimicrobial resistance; It has become one of the most important issues threatening animal and public health and many studies have been carried out on this issue. It should be taken into account that resistant microorganisms can be transferred to pet owners with the prevalence of pet animals and the increase in home life rates. It is known that most of the bacteria isolated from otitis externa cases seen in one out of every 20 dogs are resistant to antibacterials. In this thesis, samples will be collected from 25 dogs with external ear infections. The samples will be stored under appropriate conditions before the antibiogram in order to maintain the viability of the bacteria. Strains will be categorized as drug susceptible or resistant, intermediate susceptibility will be considered resistant, and only resistant will be reported in the results. Gene analysis of resistant strains by real-time PCR will be performed and gene transfers between bacteria will be evaluated. The results will draw attention to the resistance that may develop due to unconscious antibiotic use, which is one of the most threatening issues for human and animal health, and will include information that can contribute to clinical pharmacology, and pharmacovigilance