4-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin bilinçli farkındalık, evlilik doyumu ve çocuklarının öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relations between conscious awareness, marriage satisfaction and their child's self-regulation skills of parents with children aged 4-6
- Tez No: 900803
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, evlilik doyumu, öz düzenleme, Mindfulness, marital satisfaction, self-regulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışmanın amacı 4-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin bilinçli farkındalık, evlilik doyumu ve çocuklarının öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. İlişkisel tarama modelini esas alan araştırmanın çalışma grubu, 4-6 yaş çocuğu olan 298' i (%91.4) kadın ve 28' i (%8.6) erkek olmak üzere toplam 326 ebeveynden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”,“Evlilik Yaşamı Ölçeği”ve“4-6 Yaş Çocukları İçin Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği (Anne Formu)”kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 28.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarının analizi için, değişkenlerin dağılımı Kolmogorov Simirnov testi, nicel verilerin analizi ANOVA, bağımsız örneklem t testi, Kruskal-Walis, Mann-Whitney u testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların bilinçli farkındalık düzeylerinin; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir, çocuklarının cinsiyeti, çocuklarının eğitim durumu ve çocuk sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir farkındalık göstermediği tespit edilmiştir. Erkeklerin evlilik doyum düzeyi, kadınların evlilik doyum düzeyinden yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Cinsiyet dışındaki diğer değişkenlerin evlilik doyumuna anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Araştırma bulgularına göre kız çocukların öz düzenleme toplam ve öz düzenleme alt boyutlarından“dikkat”,“engelleyici kontrol-davranış”puanlarının, erkek çocuklardan yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra öz düzenleme alt boyutlarından“çalışma belleği”,“engelleyici kontrol-duygu”puanlarının çocuğun cinsiyeti açısından anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Öz düzenleme becerileri alt boyutlarından“çalışma belleği”inde ise 30-39 yaş arası ebeveynlerin çocuklarının öz düzenleme becerilerinin, 40 yaş üstü ebeveynlerin çocuklarına göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Yine aynı alt boyutta çocuk sayısı 1 olan ebeveynlerin çocuklarının öz düzenleme becerileri, çocuk sayısı 2, 3 ve daha fazla olan ebeveynlerin çocuklarının öz düzenleme becerilerinden daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.“Engelleyici kontrol-davranış”alt boyutunda, eğitim durumu ortaokul ve daha düşük olan ebeveynlerin çocuklarının öz düzenleme becerileri, lise, üniversite ve daha üstü eğitim görmüş ebeveynlerin çocuklarının öz düzenleme becerilerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Yine çocuk sayısı 3 ve daha fazla olan ebeveynlerin çocuklarının öz düzenleme becerileri, çocuk sayısı 1 ve 2 olan ebeveynlerin çocuklarının öz düzenleme becerilerine göre pozitif yönde anlamlı farklılaşma göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationships between mindfulness, marital satisfaction and self-regulation skills of parents with children aged 4-6. The study group of the research, which is based on the relational screening model, consists of a total of 326 parents, 298 (91.4%) women and 28 (8.6%) men with children aged 4-6. In data collection,“Conscious Awareness Scale”,“Married Life Scale”and“Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Years-Old Children (Mother Form)”used. Research data were analyzed using SPSS 28.0 program. Distribution of variables Kolmogorov-smirnov test, analysis of quantitative datum ANOVA, independent instance t-test, kruskal-walis, mann-whitney u test were operated for the decomposition of the research results. According to the research findings, the conscious awareness levels of the participants; It has been determined that there is no significant awareness according to gender, age, educational status, employment status, income, gender of children, educational status of children and number of children. It has been observed that the marital satisfaction level of men is higher than that of women. It was observed that other variables other than gender did not have a significant effect on marital satisfaction. According to the research findings, it was observed that the“attention”and“obstructive control-behavior”scores of the self-regulation total and self-regulation sub-dimensions of the girls were higher than that of the boys. In addition, no significant difference was observed in the scores of“working memory”and“inhibitory control-emotion”, which are sub-dimensions of self-regulation, in terms of the gender of the child. In the“working memory”sub-dimension of self-regulation skills, it was observed that the self-regulation skills of the children of parents aged 30-39 were higher than those of parents over the age of 40. In the same sub-dimension, it was observed that the self-regulation skills of the children of parents with 1 child were higher than the self-regulation skills of the children of parents with 2, 3 or more children. In the sub-dimension of“disruptive control-behavior”, it was observed that the self-regulation skills of the children of parents with secondary school or lower education level were higher than the self-regulation skills of the children of parents with high school, university and higher education. Again, the self-regulation skills of the children of parents with 3 or more children showed a positive significant difference compared to the self-regulation skills of the children of parents with 1 and 2 children.