Çocuk hemşirelerinin basınç yaralanmalarınıönlemeye yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determination of pediatric nurses' attitudes towardsprevention of pressure injuries
  1. Tez No: 901088
  2. Yazar: KÜBRA KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA SULUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç yaralanmaları, önleme, çocuk hemşireliği, çocuk, tutum, Prevention of pressure injuries, pediatric-nursing, attitude
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı çocuk hemşirelerinin basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel bir çalışma olarak tasarlanan çalışma Ağustos 2023- Mayıs 2024 tarihleri arasında Ankara'da bulunan 2 hastanede gerçekleştirilmiştir. Veriler 126 çocuk hemşiresinden Veri Toplama Formu ve Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği (BÜÖYTÖ) ile toplanmıştır. Bulgular: BÜÖYTÖ'nde ortalama puan 44,14±4,37 olarak bulunmuştur. Çocuk yoğun bakımda çalışan, hizmet içi eğitim alan ve basınç yaralanmalarının önlenmesinde kendilerini yeterli bulan hemşirelerin BÜÖYTÖ yeterlilik alt boyutu puanları yüksek bulunmuştur. Çocuk servisinde çalışan, şu anda bulundukları klinikte 5 yıl üzerinde çalışan, bugüne kadar ortalama basınç yaralanması pansuman yapma sıklığı 20'den fazla olan hemşirelerin BÜÖYTÖ sorumluluk alt boyutu puanları daha yüksektir. BÜÖYTÖ öncelik alt boyutu puanı, 6-10 yıl arasında çalışan hemşirelerin 5 yıl altında çalışan hemşirelere göre daha yüksektir. Sonuç: Çalışmada çocuk hemşirelerinin basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik tutumları yüksek bulunmuştur. Çocuk yoğun bakım ve çocuk servislerinde çalışan, kendini basınç yaralanmalarını önleme konusunda yeterli hisseden, şu anda çalıştıkları klinikte 6-10 yıl arasında çalışan, yirmiden fazla basınç yaralanması pansumanı yapan hemşirelerin ölçek alt boyut puanı pozitif bulunmuştur. Ancak hemşirelik eğitimi dışında basınç yaralanması ile ilgili eğitim alan çocuk hemşirelerinin ölçek alt boyut puanı negatif bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the attitudes of pediatricnurses towards prevention of pressure injuries. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted in 2 hospitals in Ankara between August-2023 and May-2024. Data were collected from 126 paediatric-nurses using the Data Collection Form and Attitude Scale for the Prevention of Pressure Ulcers (APuP). Results: The mean score was found to be 44.14±4.37 in the APuP. Nurses who worked in paediatric intensive care, received in-service training and found themselves competent in nursing practices for prevention of pressure injuries had high scores in the competence sub-dimension of the APuP. Nurses working in the pediatric ward, serving in their current clinic for more than 5 years, and having an average frequency of pressure injury dressings of more than 20 were found to have higher scores in responsibility sub-dimension of the APuP. It was found that the priority sub-dimension scores of nurses who worked between 6-10 years were higher than those of nurses who worked less than 5 years. Conclusion: In conclusion, in this study, attitudes of pediatric-nurses towards the prevention of pressure injuries were found to be high. The scale sub-dimension score of the nurses who worked in paediatric intensive care and paediatric wards, felt competent in preventing pressure injuries, worked in the clinic where they were currently working for 6-10 years, and performed more than twenty pressure injury dressings was found to be positive. However, scale sub-dimension score of paediatric-nurses who received training on pressure injury outside of nursing education was found to be negative.