Engin Geçtan'ın romanları üzerine bir inceleme
A study on Engin Geçtan's novels
- Tez No: 901161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT KARAGÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Psychiatry, Psychology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Engin Geçtan, postmodern roman, romanda yapı ve tema, Engin Geçtan, postmodern novel, structure and theme in the novel
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Engin Geçtan psikiyatri alanındaki bilimsel çalışmalarının yanında edebiyatı da uğraş edinmiş; roman, anı ve deneme türünde eserler vermiştir. Edebiyat sahasında özellikle postmodern anlatının pek çok özelliğini taşıyan romanları ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada yazarın romanları üzerinde durulmuştur. Romanların yapı ve tema bakımından incelenmesinde önce yapısal unsurlar ele alınmış, daha sonra bireysel ve toplumsal temalar çözümlenip tartışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Engin Geçtan'ın hayatı ve edebî şahsiyeti üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde romanlar olay örgüsü, özet, şahıs kadrosu, zaman, mekân, dil ve üslup, bakış açısı ve anlatıcı, anlatım teknikleri başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde romanlardaki temalar açıklanmıştır. Bu tezde, yapılan çözümlemeler neticesinde Geçtan romanlarının yapısal ve tematik özellikleri ortaya çıkarılmış ve elde edilen bulgulardan hareketle Geçtan'ın romancılığı değerlendirilmiştir. Böylelikle yazarın Türk edebiyatı içindeki yerini belirlemek de amaçlanmıştır. Yazar hakkında, bu kapsamda, ilk olma özelliğiyle edebiyat literatürümüzdeki bir eksikliği giderecek çalışma, ileriki araştırmalara ışık tutması için dikkatlere sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Engin Geçtan produced novels, memoirs and essays in addition to his scientific studies in the field of psychiatry. Among his literary works, his novels, which bear many characteristics of postmodern narrative, stand out. This study focuses on the author's novels. Examining the novels in terms of structure and theme, first the structural elements were discussed, and then the individual and social themes were analyzed and discussed. The study consists of three parts. In the first part, Engin Geçtan's life and literary personality are emphasized. In the second part, the novels are examined under the headings of plot, summary, cast of characters, time, place, language and style, point of view and narrator, and narrative techniques. In the third chapter, the themes in the novels are explained. In this thesis, as a result of the analyses, the structural and thematic features of Geçtan's novels were revealed and Gectan's novel writing was evaluated based on the findings. Thus, it is aimed to determine the author's place in Turkish literature. In this context, a first study about the author, which will fill a gap in our literature, is presented to the attention to shed light on future research.