Geç tayf türü yıldızların TMCalc kullanılarak çizgi derinlik oranlarından etkin sıcaklıklarının ve [Fe/H] oranlarının belirlenmesi
Determination of effective temperatures and [Fe/H] ratios of latespectral type stars from line depth ratio using TMCalc
  1. Tez No: 901210
  2. Yazar: AYŞE YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi derinlik oranı yöntemi, geç tayf türü yıldızlar, atmosfer parametreleri, line depth ratio method, Late type stars, atmospheric parameters
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Geç tayf türü yıldızların atmosfer parametrelerinin özellikle etkin sıcaklık ve metal oranının duyarlı bir şekilde belirlenmesi astrofizik çalışmalar açısından oldukça önemlidir. Yüksek ve düşük uyarılma potansiyeline sahip çizgilerin sıcaklık değişimlerine tepkileri farklıdır (Gray ve Johanson, 1991). Bu nedenle çizgi derinlik oranı bir başka deyişle eşdeğer genişlik oranları önemli bir sıcaklık göstergesidir. Ayrıca çizgi derinlik oranı yöntemi etkin sıcaklığın, yüksek duyarlılıkla ve kızarma etkisini dışlayarak, belirlendiği yöntemlerden birisidir. Bu çalışmada geç tayf türü 813 tane FGK yıldızının ELODIE (Soubiran vd. 1998; Prugniel & Soubiran 2001) eşel tayfçeker de yüksek çözünürlüklü (R~42000) ve yüksek sinyal gürültü oranına (S/N > 100) sahip normalize edilmiş, 3800-6900 Å dalga boyu aralığında eşel tayflarının tanısı yapılmış çizgilerinin eşdeğer genişlikleri ARES (Automatic Routine for line Equivalent widths in stellar Spectra) kodu (Sousa vd.2007) ile ölçüldü. Eşdeğer genişlikleri elde edilmiş yakın dalga boyundaki farklı uyarılma potansiyeline sahip çizgi ikilileri (Sousa vd. 2012), çizgi derinlik oranları yöntemi kullanılarak, TMCalc (Sousa vd. 2012) ile eşdeğer genişlik oranlarından bu yıldızlara ilişkin etkin sıcaklık ve metal oranı [Fe/H] değerleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
The determination of effective temperatures and metallicity of late type stars with a highprecision is important in a related astrophysical study. The response of the lines with high and low exctitation potentials are different for varying temperature values (Gray ve Johanson, 1991). Thus, the line depth ratio method, namely, the ratio of equivalent widths are essential indicator of the effective temperature in this context. In addition, the line depth ratios is one of the methods used to determine the effective temperatures with a high precision. In this study, the equivalent widths of identified lines of 813 number of late type FGK stars are measured using high resolution (R~42000) and the high SN ratio (S/N ~100) ELODIE (Soubiran vd. 1998; Prugniel & Soubiran 2001) spectra by means of ARES (Automatic Routine for line Equivalent widths in stellar Spectra) code (Sousa vd. 2007). The corresponding effective temperatures and the metallicity values are calculated with high precision by TMCalc using line the depth ratio method and the measured equivalent widths of neighbouring line pairs with different excitation potentials for each of the stars