Baş boyun bölgesindeki skuamöz hücreli karsinomlarda Il-1 ile p16 ekspresyonlarının immünhistokimyasal olarak değerlendirilmesi, aralarındaki ilişkinin saptanması ve prognostik parametreler ile ilişkisinin belirlenmesi
Evaluation of il-1 and p16 expression by immunohistochemistry in squamous cell carcinomas of the head and neck region, determination of the relationship between them, and their association with prognostic parameters
  1. Tez No: 901223
  2. Yazar: YAĞMUR ÇİMAN
  3. Danışmanlar: PROF. SEMA HÜCÜMENOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: p16, BBSHK, IL-1α, prognoz, p16, HNSCC, IL-1α, prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Baş boyun skuamöz hücreli karsinomu (BBSHK), bu bölgede en sık görülen kanser türüdür ve son yıllarda HPV (Human Papilloma Virüsü) ile ilişkili olguların artması, hastalığın etiyolojisinde önemli bir değişikliğe yol açmıştır. BBSHK'nın tanısında HPV tespiti önemli bir gereklilik olup, p16 immünhistokimya kullanımı rutin uygulamada tercih edilmektedir. BBSHK gelişimi ve tümör agresifliğinin artışı, proinflamatuar bir sitokin olan IL-1α ekspresyonu ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, IL-1α ve p16 immünhistokimyasal belirteçlerinin BBSHK prognozundaki yerini ve önemini araştırmak ve BBSHK tedavisinde IL-1α ve HPV'ye yönelik tedavi protokollerine katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, 2012-2022 yılları arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü'nde BBSHK tanısı almış 203 olgu dahil edilmiştir. Olgular, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2022 Baş Boyun Tümörleri sınıflamasına göre morfolojik olarak yeniden değerlendirilmiştir. Parafin bloklar üzerinde p16 ve IL-1α antikorları kullanılarak immünhistokimyasal ekspresyon düzeyleri analiz edilmiştir. Bulgular: Olgularda p16 ve IL-1α kuvvetli pozitiflik oranları sırasıyla %9.9 ve %13.3 olarak tespit edilmiştir. P16 ekspresyonu ile yaş, cinsiyet, tümör diferansiyasyonu, tümör lokalizasyonu, p53, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon ve cerrahi sınır durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Benzer şekilde, IL-1α ekspresyonunun da yaş, cinsiyet, tümör diferansiyasyonu, tümör lokalizasyonu, p53, lenfovasküler invazyon ve perinöral invazyon ile anlamlı bir ilişkisi saptanmamıştır. Bununla birlikte, IL-1α ve p16 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir viii ilişki tespit edilmemiştir. Ancak, güçlü IL-1α ekspresyonu ile pozitif cerrahi sınır durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: p16 ile IL-1α ekspresyonu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ancak, IL-1α'nın kötü prognostik faktörlerle ilişkili olduğuna dair çalışmaların varlığı ve çalışmamızda güçlü IL-1α ekspresyonunun kötü prognostik bir faktör olan pozitif cerrahi sınır ile ilişkili olması, bu konuda daha geniş serilerle daha fazla çalışmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Squamous cell carcinoma of the head and neck (HNSCC) is the most common type of cancer in this region. In recent years, the increasing number of cases associated with HPV (Human Papillomavirus) has led to a significant change in the etiology of the disease. Detecting HPV is crucial in the diagnosis of HNSCC, and the use of p16 immunohistochemistry is commonly preferred in routine practice. The development and increased aggressiveness of HNSCC have been linked to the expression of the proinflammatory cytokine IL-1α. This study aims to investigate the role and significance of IL-1α and p16 immunohistochemical markers in the prognosis of HNSCC and to contribute to the development of treatment protocols targeting IL- 1α and HPV in the management of HNSCC. Materials and Methods: The study included 203 cases diagnosed with HNSCC at the Pathology Department of Ankara Training and Research Hospital between 2012 and 2022. The cases were morphologically re-evaluated according to the 2022 World Health Organization (WHO) classification of Head and Neck Tumors. Immunohistochemical expression levels were analyzed using p16 and IL-1α antibodies on paraffin blocks. Results: The rates of p16 positivity and IL-1α strong positivity were found to be 9.9%, 47.8%, and 13.3%, respectively. No significant relationship was found between p16 expression and age, gender, tumor differentiation, tumor localization, p53, lymphovascular invasion, perineural invasion, and surgical margin status. Similarly, IL-1α expression showed no significant association with age, gender, tumor differentiation, tumor localization, p53, lymphovascular invasion, and perineural invasion. Additionally, there was no statistically significant relationship between IL- 1α and p16 expression. However, a statistically significant relationship was observed between strong IL-1α expression and positive surgical margins. Conclusion: No significant relationship was found between p16 and IL-1α expression. However, the presence of studies suggesting that IL-1α is associated with poor prognostic factors, along with our finding that strong IL-1α expression is associated with the poor prognostic factor of positive surgical margins, highlights the need for further studies with larger series.