Millî Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatı il-ilçe yöneticilerinden şube müdürlerine uygulanan zorunlu rotasyonun yöneticilere ve eğitim-öğretime etkileri
The effects of the mandatory rotation which were enforced from provincial-district administrators of the Ministry of National Education provincial organization to branch managers on administrators and education-training
- Tez No: 901306
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Şube Müdürü, Zorunlu Yer Değişikliği, Rotasyon, Branch Manager, Mandatory Relocation, Rotation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma ile Millî Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan il- ilçe yöneticilerinden şube müdürlerine uygulanan zorunlu rotasyonun yöneticiler ile eğitim-öğretime etkileri ortaya konularak, sorunlara ilişkin getirilen çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Bu amaç doğrultusunda, şube müdürlerinin rotasyon algılarının örgüt kültürü içerisinde etkilerinin; mevzuat hükümleri başta olmak üzere görev süresi, cinsiyet, coğrafi şartlar gibi demografik özellikler dikkate alınarak anlamlı farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Bu araştırma için şube müdürlerinin eğitim yönetici olarak rotasyona ilişkin algılarını incelemek amacıyla dört bölümden ve toplam 30 sorudan oluşan soru temelli değerlendirme çalışması hazırlanmış ve Türkiye genelinde il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan 303 şube müdürlerine uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre taşrada görev yapan şube müdürlerinin çoğu, rotasyon uygulamasını olumsuz değerlendirmiştir. Bunun en büyük nedeni ise zorunlu yer değişikliğinin yönetmelikte var olmasına rağmen sadece taşrada görev yapan şube müdürlerine uygulanmasıdır. Bireysel açıdan elde edilen sonuçlarda ise şube müdürleri; rotasyonun çoğunlukla ekonomik yük oluşturduğu, aile ve sosyal hayatlarını olumsuz etkilediğini belirtmiştir. Kurumsal açıdan elde edilen sonuçlarda da“çoğunlukla”rotasyonun kuruma katkısının olmayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the effects of the mandatory rotation applied to branch managers, who are among the provincial and district administrators working in the provincial organization of the Ministry of National Education, on both the administrators and the education process, and discusses proposed solutions to the problems. In line with this aim, it was investigated whether the perceptions of branch managers regarding rotation within the organizational culture differ significantly, taking into account demographic characteristics such as tenure, gender, and geographical conditions, particularly in accordance with legal provisions. For this research, a question-based evaluation study consisting of four sections and a total of 30 questions was prepared to examine the perceptions of branch managers about rotation as educational administrators, and it was applied to 303 branch managers working in provincial and district national education directorates across Turkey. According to the research results, the majority of branch managers working in rural areas evaluated the rotation negatively. The main reason for this is that although the mandatory relocation is stipulated in the regulations, it is only applied to branch managers working in rural areas. From an individual perspective, the branch managers indicated that the rotation mostly imposed an economic burden and negatively affected their family and social lives. From an institutional perspective, the results“mostly”indicated that the rotation would not contribute to the institution.