Üniversite öğrencilerinin STK algılarının belirlenmesine yönelik bir araştırma: Biga İİBF örneği
Factors affecting the perception of NGOs: The case of Biga faculty of economics and administrative sciences
  1. Tez No: 901305
  2. Yazar: İLYAS ÖKTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA ERDEN AYHÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversite, Üniversite Eğitimi, İİBF Eğitimi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Non Goverment Organizations, University, University education, Faculty of Economics and Administrative Sciences education, Corporate Social Responsibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Üniversitelerde verilen eğitimlerin amacı; kamu sektörü, özel sektör, STK'lar bünyesinde görev alacak nitelikli personeller yetiştirmek ve buna ilaveten girişimci bireyler yetiştirerek kendi iş süreçlerini başarıyla yönetebilecek bireyleri topluma kazandırmaktır. Üniversiteler eğitim-öğretim işlevlerinin yanı sıra gerçekleştirdikleri konferanslar, kongreler, paneller vb. etkinlikler ile kurmuş oldukları öğrenci toplulukları ile öğrencilerin sosyal yönden gelişmelerini de desteklerler. Söz konusu işlevler öğrencilerin akademik ve sosyal becerileri açısından önem teşkil etmektedir. Üniversitelerin diğer bir işlevi de hem gerçekleştirmiş oldukları eğitimlerle hem de gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerle öğrencilerin STK algılarının gelişimine zemin hazırlamak yani öğrencilerde STK bilinci geliştirmektir. Araştırmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İİBF'nin farklı bölümlerinde okuyan 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin eğitimlerinde veya eğitim süresi içerisinde katıldıkları konferanslar, kongreler, öğrenci toplulukları vb. faaliyetlerin ya da yaşamlarında üye oldukları ve faaliyet gösterdikleri STK'ların, onların sahip oldukları STK algılarındaki olumlu ve olumsuz yargılara bir etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Veriler anket yöntemi ile yüz yüze toplanmış, kullanılabilir durumda olan 399 anket elde edilmiştir. Verilerin analizinde frekans analizi, faktör analizi, Independent Samples T-Testi, Anova Testi ve Tukey HSD Testi'den yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin cinsiyet durumları, öğrenim görülen sınıf düzeyleri, öğrenci topluluklarında ve STK'larda görev alma durumları ile STK algılarına yönelik olumlu ve olumsuz yargı faktörleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Buna ilaveten araştırmada öğrencilerin öğrenim görülen bölüm ile STK algılarına yönelik olumlu yargı faktörleri arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir. Buna göre kadınlar, öğrenci topluluklarında ve STK'larda görev yapan öğrenciler, STK'lara yönelik daha fazla olumlu yargılara sahiptirler. Ayrıca eğitim seviyesi yükseldikçe yani sınıf düzeyleri arttıkça STK'lara yönelik öğrencilerin olumlu yargıları artmaktadır. Bölüm olarak yapılan analizde STK'lara yönelik işleme bölümü öğrencilerinin olumlu yargılara daha fazla sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the education provided in universities is to train qualified personnel who will work in the public sector, private sector, NGOs and in addition to this, to integrate individuals into society by training entrepreneural individuals who can successfully manage their own business processes. In addition to their educational functions, universities also support the social development of students with the conferences, congresses, panels, etc. they organize and the student communities they establish. These functions are important in terms of students' academic and social skills. Another function of universities is to prepare the ground for the development of students' NGO perceptions, in other words, to develop NGO awareness in students, with both the education they provide and the activities they carry out. The aim of the research was to determine whether the conferences, congresses, student communities, etc. activities that 1st, 2nd, 3rd and 4th year students studying in different departments of Çanakkale Onsekiz Mart University Biga Faculty of Economics and Administrative Sciences attended during their education or during their education period or the NGOs they were members of and worked in during their lives had an effect on their positive and negative judgments on their NGO perceptions. Data were collected face to face with the survey method, and 399 usable surveys were obtained. Frequency analysis, factor analysis, Independent Samples T-Test, Anova Test and Tukey HSD Test were used in the analysis of the data. As a result of the analyses, significant differences were found on the positive and negative judgement factors on NGO perceptions, regarding the gender status of students, their grade levels, their status of working in students clubs and NGOs. In addition, significant differences on positive judgement factors of NGO perceptions were determined regarding the students' departments. Accordingly, women, students working in student clubs and NGOs have more positive judgments towards NGOs. In addition, as the level of education increases, in other words, as the grade levels increase, the positive judgments of the students towards NGOs increase. In the analysis conducted by department, it was determined that the students of the processing department have more positive judgments towards NGOs.