Maliye Bakanlığı personelinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin bazı demografik değişkenler açısından incelenmesi (Milli Emlak Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı örneği)
In the terms of some demographical variables, the investigation of job satisfaction and bornout levels of personnel working in the ministry of finance (the sample of the general directorate of national real estate's rural organization)
- Tez No: 320198
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliye Personeli, Milli Emlak, İş Doyumu, Tükenmişlik, Personnel of Finance, National Real Estate, Job Satisfaction, Burnouting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı bünyesinde çalışan, anılan Genel Müdürlüğün görev alanına giren iş ve işlemleri yerine getirmekte olan personelin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek, bazı demografik değişkenler (unvan, cinsiyet, yaş, medeni durum, kıdem, ücret) açısından iş doyumu ve tükenmişliklerinin farklılaşıp farklılaşmadığını araştırmaktır.Çalışma kapsamında 2011 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı, İl Defterdarlıkları Emlak / Milli Emlak Müdürlükleri ile bu illerin ilçe Malmüdürlüklerinde çalışan 245 personel üzerinde anket uygulanmıştır. Ankete katılan personel, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Kişisel bilgiler için ?Kişisel Bilgi Formu?, iş doyum düzeyini belirlemek için ?Minnesota İş Doyum Ölçeği? ve tükenmişlik düzeyini belirlemek için ?Maslach Tükenmişlik Ölçeği? kullanılmıştır.Anket verileri SPSS 16.00 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu analizlerde, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır.Çalışma sonucunda tükenmişliğin genç çalışanlarda daha yoğun olduğu, kişisel başarı yönünden erkeklerin daha yüksek bir tatmin düzeyinde olduğu, Evli personelin kişisel başarı ve iş doyumlarının daha yüksek olduğu, eğitim durumuna göre en az tükenmişliği Lise mezunlarının yaşadığı, İki Yıllık Yüksek Okul mezunlarının ise daha yüksek iş doyumu yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, job satisfaction and bornout levels of personnel working in the Ministry of Finance in General Directorate of National Real Estate are examined in terms of some demographical variables.A questionnarie is applied to the 245 Personnel of the Ministry of Finance in General Directorate of National Real Estate working in 2011. The personel who joined the study are selected by using personel sampling method. In order to obtain personal information, Personal Infomation Form is used. The job satisfaction level of the personel is collected by The Minnesota Job Satisfaction Scale. The burnout level of the personel is collected by The Maslach Burnout Scale. Data from the questionnaire is statistically anlyzed by using SPSS software. Independent Sample t test and One-way analysis (ANOVA) in SPSS software is conducted for analysis of data.The proof is that at the end of the studying, emotional exhaustion level for young workers is more intensive than old workers. Men`s satisfaction are higher than women`s satisfaction in terms of personal success. Also for married workers personal success and job satisfaction is higher than single person. İn addition to this, emotional exhaustion level is the most least for high school graduate person, for two year college graduate person`s job satisfaction is higher than others.