Enerji etkin peyzaj tasarımı için bir model önerisi
A model proposal for energy efficient landscape design
- Tez No: 901392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP PİRSELİMOĞLU BATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji etkin peyzaj, peyzaj tasarım süreci, enerji, energy efficient landscape, landscape design process, energy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Enerji, hayatımızın her alanındaki ihtiyaçları karşılamak ve sağlıklı büyümeyi desteklemek için üretilmekte ve kullanılmaktadır. Günümüzde doğal kaynakların kullanımı ağırlıklı olarak enerji üretimi için kullanılmaktadır. Bu sebeple enerji tüketimini azaltarak kendi kendini yenileyebilen enerji kaynaklarından enerji ihtiyacımızı karşılamalıyız. Enerji etkin peyzaj tasarımı, kentsel veya kırsal, farklı büyüklükteki açık, yeşil alanlarda gerçekleştirilen tasarımlarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım durumu değerlendirilmiştir. Enerji etkin peyzaj tasarımında bir model geliştirmek adına, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal ve biyokütle enerjilerinin peyzaj tasarımlarında kullanımların nasıl olduğu ve peyzaj tasarım sürecinde bu durum nasıl entegre edileceği araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmanın materyalini peyzaj mimarlığı çalışma alanları oluştururken, yöntem doğrultusunda peyzaj tasarım süreci ele alınmıştır. Sonuç olarak ise peyzajda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım durumu ile ilişkilendirilerek enerji etkin peyzaj tasarım modeli ortaya koyulmuştur. Bu model ile doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin sürekliliği sağlanarak kaynakların bütüncü kullanımı desteklenecektir.
Özet (Çeviri)
Energy is produced and used to meet needs in all areas of our lives and to supporthealthy growth. Today, the use of natural resources is mainly used for energy production. For this reason, we should meet our energy needs from self-renewable energy sources by reducing energy consumption. Energy efficient landscape design, urban or rural, open and green areas of different sizes, the use of renewable energy sources has been evaluated. In order to develop a model in energy efficient landscape design, it has been investigated how solar energy, wind energy, geothermal and biomass energies are used in landscape designs and how this situation can be integrated in the landscape design process. For this purpose, while the landscape architecture study areas were forming the material of the study, the landscape design process was discussed in line with the method. As a result, an energy efficient landscape design model has been put forward by associating it with the use of renewable energy sources in the landscape. With this model, the holistic use of resources will be supported by ensuring the continuity of natural and cultural landscape values.