İnoperable serviks kanseri hastalarında eş zamanlı kemoradyoterapi öncesi ve brakiterapi öncesi difüzyon ağırlıklı mr görüntülemede tekstür analizi ve histogram özelliklerinin değişiminin prognostik değeri
Prognostic value of texture analysis and changes in histogram features on diffusion-weighted MR imaging before concurrent chemoradiotherapy and before brachytherapy in inoperable cervical cancer patients
  1. Tez No: 901514
  2. Yazar: ÖZGE COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyomiks, serviks kanseri, prognoz, makine öğrenmesi, MRG, Radiomics, uterine cervical cancer, prognosis, machine learning, MRI
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızda lokal ileri serviks kanseri hastalarında eş zamanlı kemoradyoterapi (KRT) öncesi ve sonrası MRG'lerden (Manyetik Rezonans Görüntüleme) radyomiks analizi ile elde ettiğimiz özelliklerin ve bu MRG'lerden elde edilen özelliklerin değişim yüzdelerinin nüksü ve hastalıksız sağkalımı öngörmedeki yerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 2019 – 2022 yılları arasında serviks kanseri tanısı alan ve inoperable olup radyasyon onkolojisine yönlendirilen hastalardan ilk tanı anında ve kemoradyoterapi sonrası hastanemizde pelvik MRG incelemesi bulunan 37 hastanın görüntülerinden T2A (T2 ağırlıklı) sekansı ve ADC (Apparent diffusion coefficient) haritası üzerinden radyomik özellikler çıkartılmış ve özelliklerin değişim yüzdeleri hesaplanmıştır. Çıkarılan özelliklere Mann Whitney U test, ROC analizi ve hastalıksız sağkalımı belirlemek için univariate/multivariate regresyon analizleri yapılmıştır. Ayrıca makine öğrenmesi (ML) algoritmalarının nüksü öngörmedeki performansları değerlendirilmiştir. Bulgular: Multivariate cox regresyon analizi sonucunda her iki MRG ve değişim yüzdeleri özellikleri birlikte değerlendirildiğinde KRT öncesi çekilen MRG'nin ADC haritasından elde edilen GLSZM (Gray level size zone matrix) özelliklerinden Yüksek Gri Seviye Alan Vurgusu (High Gray-Level Zone Emphasis, HGLZE) özelliği hastalıksız sağkalım için bağımsız bir prediktör olarak bulunmuştur. Tüm veri gruplarındaki özellikler birlikte değerlendirildiğinde en başarılı performanslar makine öğrenmesi algoritmalarından Random Forest ile 0.89 AUC (Area under curve) değeri elde edilen her iki MRG değişim yüzdelerinin birlikte değerlendirildiği veri grubu ve 0.81 AUC değeri elde edilen eş zamanlı KRT sonrası ADC haritasından yapılan analizlerin olduğu veri grubu olmuştur. Sonuç: İnoperable serviks kanserinde tedavi öncesinde ve kemoradyoterapi sonrası yapılan MRG incelemelerinden elde edilen radyomiks verileri bu hastalarda nüksü öngörmede umut vadetmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to investigate the role of radiomic features obtained from MRIs before and after concurrent CRT and the percentage change of these features in predicting recurrence and disease-free survival in locally advanced cervical cancer patients. Materials and Methods: Radiomic features were extracted from the T2W sequence and ADC (apparent diffusion coefficient) map from the pre and post CRT images of 37 patients diagnosed with inoperable cervical cancer and referred to radiation oncology between 2019 and 2022 at our institution. The change percentages of the extracted features were calculated. The Mann-Whitney U test, receiver operating characteristic (ROC) analysis, and univariate/multivariate regression analysis were employed to ascertain disease-free survival. Additionally, the efficacy of machine learning (ML) algorithms in predicting recurrence was evaluated. Results: Multivariate cox regression analysis revealed that High Gray-Level Zone Emphasis (HGLZE), one of the GLSZM (Gray level size zone matrix) features obtained from the ADC map of MRI taken before CRT, was found to be an independent predictor for disease-free survival when both MRI and change percentages features were evaluated together. When the features in all data groups were evaluated together, the most successful performances of the machine learning algorithms were the data group in which both MRI change percentages were evaluated together with an AUC (Area under curve) value of 0.89 and the data group in which the analysis was performed from the ADC map after simultaneous CRT with an AUC value of 0.81. Conclusion: Radiomix data obtained from MRI examinations performed before treatment and after chemoradiotherapy in inoperable cervical cancer show promise in predicting recurrence in these patients.