Evlilik tutumlarında kuşak farklılıkları: Alanya örneği
Generational differences in marital attitudes: The case of Alanya
- Tez No: 901734
- Danışmanlar: PROF. HACİ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Aile Planlaması, Family Medicine, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik Tutumu, Eş seçimi ve Alanya, Family, Mate Choice, Marriage Attitude, Alanya
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Alanya'da yaşayan halkın evlilik tutumlarını kuşak farklılıklarına göre araştırmaktır. Aile yapısında çok önemli değişmeler yaşanmaktadır. Ailenin; üyeleri üzerindeki etkisi gittikçe azalmaktadır. Aile kurumunun gelecekteki durumu hakkında endişe verici sosyolojik öngörülerde bulunan araştırmalar bulunmaktadır. Ailenin yapısında meydana gelen değişmeler, bilindiği gibi eş seçimi ve evlilik tutumları süreci ile başlamaktadır. Kişilerin eşlerini seçme biçimi, seçme nedeni ve geleneklerin eş seçimi üzerindeki etkisi gibi konular, aile yapısında meydana gelen değişmelerin kökenine inmeye yarayacak niteliktedir. Bu araştırmada, Alanya 'da eş seçiminde etkili olan değerler konusunda kuşaklar arasında meydana gelen farklılaşmayı tespit etmek için yapılan bir saha araştırması verileri kullanılmıştır.513 kişi üzerinden anket yapılmıştır. Likert ölçeği tarzında hazırlanan ankette, eş seçiminde, ahlaki değerler, fiziksel özellikler, soy/aile statüsü, romantizm, özgürlük ve kariyer gibi esas alınmıştır. Kişilerin eşlerini seçerken bu değerlere hangi düzeyde önem verdikleri saptanmıştır. Alanya, bir turizm ve gelişmiş tarım kenti olmakla birlikte yoğun bir tarzda göç alan kentlerden birisidir. Bu yönüyle hem küresel tüketim alışkanlıklarının, hem mahalli değerlerin hem de ulusal değerlerin birbirleriyle etkileştikleri bir kenttir. Alanya'nın bu özelliği araştırmanın temsil kapasitesini de arttırmaktadır. Bu çalışma Alanya'nın merkezinde yaşayan halk ile sınırlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the marriage attitudes of the people living in Alanya according to generational differences. There are very important changes in the family structure. The influence of the family on its members is gradually decreasing. There are studies that make alarming sociological predictions about the future state of the family institution. Changes in the structure of the family, as is known, begin with the process of spouse selection and marital attitudes. Issues such as the way people choose their spouses, the reasons for their choice and the influence of traditions on the choice of spouses can help to get to the root of the changes occurring in the family structure. In this research, the data of a field survey conducted in Alanya to determine the differentiation between generations on the values that are effective in the choice of spouse was used. 513 people were surveyed. In the questionnaire, which was prepared in Likert scale style, moral values, physical characteristics, lineage/family status, romance, freedom and career were taken as the basis for choosing a spouse. The level of importance people attach to these values when choosing their spouses was determined. Alanya is a city of tourism and developed agriculture, but it is also one of the cities receiving intensive migration. In this respect, it is a city where global consumption habits, local values and national values interact with each other. This feature of Alanya also increases the representation capacity of the research. This study is limited to the people living in the center of Alanya.