The impact of augmented reality in enhancing brand engagement through sensory marketing: A study on consumer behavior in retail environments example of L'Oréal Paris
Duyusal pazarlama yoluyla marka etkileşimini artırmada artırılmış gerçekliğin etkisi: Perakende ortamında tüketici davranışları üzerine bir araştırma L'Oréal Paris örneği
  1. Tez No: 901826
  2. Yazar: NOUHAILA ZINE EL ABIDINE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHIDEH ARGHASHI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Marka Etkileşimi, Canlılık, Zihinsel imgeleme, Duyusal Uyarım, Augmented Reality, Brand Engagement, Vividness, Mental Imagery, Sensory Stimulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez, perakende ortamlarındaki tüketici davranışlarına odaklanarak, artırılmış gerçekliğin (AR) duyusal pazarlama yoluyla marka katılımı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. L'Oréal Paris web sitesini bir vaka çalışması olarak kullanarak, artırma, canlılık, zihinsel imgeleme, duyusal uyarım, marka katılımı ve öz-marka bağlantısı gibi çeşitli değişkenlerin rollerini inceledik. Bu kavramsal çerçeveyi test etmek için, L'Oréal Paris markasına aşina olan 303 katılımcıya bir anket uygulandı. Veri analizimiz, AR'nin hem zihinsel imgelemeyi hem de duyusal uyarımı önemli ölçüde artırdığını ortaya koymuştur. Ek olarak, daha yüksek canlılık seviyelerinin duyusal uyarımı ve zihinsel imgelemeyi güçlendirdiği bulunmuştur. Bu gelişmiş duyusal deneyimler de marka katılımını olumlu yönde etkileyerek tüketici katılımını teşvik etmedeki önemli rollerini vurgulamıştır. Bununla birlikte, çalışmamız öz-marka bağlantısının duyusal uyarım ile marka bağlılığı ve zihinsel imgeleme ile marka bağlılığı arasındaki ilişkileri ılımlı hale getirdiğini desteklememiştir. Genel olarak bu araştırma, AR'ye özgü özelliklerin tüketicilerin simülasyonlarını etkilemedeki önemini vurgulamakta ve dijital perakende ortamlarında artırılmış gerçeklikten yararlanmayı amaçlayan pazarlamacılar için değerli bilgiler sağlayarak marka katılımlarını artırmaktadır. Gelecekteki araştırmalar, bu dinamikleri daha iyi anlamak için ek ılımlaştırıcı değişkenleri ve bağlamları keşfetmelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the impact of augmented reality (AR) on brand engagement through sensory marketing, emphasizing consumer behavior within retail environments. Using the L'Oréal Paris website as a case study, we examined the roles of various variables including augmentation, vividness, mental imagery, sensory stimulation, brand engagement, and self-brand connection. To test this conceptual framework, a questionnaire was administered to 303 respondents who were familiar with the L'Oréal Paris brand. Our data analysis revealed that AR significantly enhances both mental imagery and sensory stimulation. Additionally, higher levels of vividness were found to amplify sensory stimulation and mental imagery. These enhanced sensory experiences, in turn, positively influenced brand engagement, highlighting their crucial role in fostering consumer engagement. However, our study did not support that self-brand connection moderates the relationships between sensory stimulation and brand engagement, and between mental imagery and brand engagement. Overall, this research underscores the importance of AR-specific features in affecting consumers' simulations, and enhancing their brand engagement, providing valuable insights for marketers aiming to leverage augmented reality in digital retail environments. Future research should explore additional moderating variables and contexts to further understand these dynamics.