Teknoloji liderliğinin eğitim politikalarındaki yerinin incelenmesi
Investigation of the place of technology leadership in education policies
  1. Tez No: 901842
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ PARLAYICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Liderliği, Eğitim Politikası, Belge, Doküman Analizi, Technology Leadership, Education Policy, Document, Document Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı teknoloji liderliğinin eğitim politikalarındaki yerini belirlemektir. Teknolojinin çok hızlı geliştiği günümüz şartlarında yöneticilerin değişim ve dönüşüm açısından da liderlik edecek vasıflara sahip olmaları gereklidir. Bu süreçte kanun yapıcıların eğilimlerinin belirlenmesi ve süreçteki problemlerin tespit edilmesi eğitimde teknolojinin verimli kullanılması bakımından faydalı olacaktır. Araştırmada politika belgelerinin incelenmesi gerektiği için nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya kaynaklık eden belgeler“öğretmen yetiştirme ve istihdam süreci”,“öğretmenlik ve yöneticilik süreci”ve“eğitim ile ilgili genel belgeler ”olmak üzerine üç kategoriye ayrılmıştır. Dokümanlar çevrimiçi ortamda, herkesin ulaşabileceği, eğitim ve teknoloji ile doğrudan ilgili, resmi nitelik taşıyan ve güncel belgelerden seçilmiştir. Araştırmaya kaynaklık eden belgeler çevrimdışı ortamda tasnif edilmiş ve okunarak kriterlere uygun olup olmadığı belirlenmiştir. Bu inceleme sonucunda 64 belgeden 34 tanesinin incelenmesine 30 belgenin ise mükerrer sonuçlara sebebiyet vermemek için elenmesine karar verilmiştir. Verilerin analiz edilebilmesi için öncelikle kodlar belirlenmiştir. Kodlar“teknoloji liderliği konuları”ve“teknoloji liderliği temel boyutları”olmak üzere iki kategoriye ayrılmıştır. Teknoloji liderliği konuları; eğitim teknolojileri, sosyal medya ve dijital iletişim, dijital etik, teknolojik altyapı, teknolojik entegrasyon, teknoloji okuryazarlığı, dijital yetkinlik ve uzaktan eğitim olarak belirlenmiştir. Teknoloji liderliği temel boyutları ise planlama, uygulama ve değerlendirme olarak belirlenmiştir. Belgelerle ilgili dağılımlar Excel programında analiz edilmiştir. Excel programında analiz edilen veriler grafiklere dönüştürülmüştür. Belgelerin içeriği ise belirlenen kodlara göre MAXQDA programında analiz edilmiştir. MAXQDA programında analiz edilen veriler kodlarla ilişkilendirilmiştir. MAXQDA programında kodlama işlemi tamamlandıktan sonra sonuçlar kod hiyerarşisi ve iki vaka modellerine dönüştürülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre tüm belgelerde teknoloji liderliği konularından en çok teknolojik entegrasyon konusunun yer aldığı sonra uzaktan eğitim ve dijital yetkinlik konularına da yüksek düzeyde değinildiği belirlenmiştir. Teknolojik altyapı, eğitim teknolojileri ve teknoloji okuryazarlığı konularından orta düzeyde bahsedilmektedir. En az ele alınan konular ise sosyal medya ve dijital iletişim ile dijital etik konularıdır. Bu sonuçlara göre politika belgelerinde teknolojinin eğitime entegre edilebilmesinin ve öğretmenlerin ilgili konularda yeterliliklerin arttırılmasının önemli görüldüğü belirlenmiştir. Fakat sosyal medya ve dijital iletişim ile dijital etik konularının çağımızın gereklerine uygun ağırlıkta ele alınmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Teknoloji liderliği temel boyutlarında ise en çok planlama boyutuna, ardından uygulama boyutuna ve en az değerlendirme boyutuna yer verildiği tespit edilmiştir. Bu durum planlama boyutunun eğitim politikalarına yansıdığı fakat uygulama ve değerlendirme boyutunda gereken çalışmaların ve denetlemelerde sorun olduğunu göstermektedir. Özellikle değerlendirme boyutuna verilen önemin az olması dönütü azalttığı için planlamadaki harcanan emekten aynı düzeyde verim alınamamasına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the place of technology leadership in education policies. In today's conditions where technology is developing very rapidly, administrators need to have the qualifications to lead in terms of change and transformation. In this process, determining the tendencies of lawmakers and identifying the problems in the process will be useful in terms of the efficient use of technology in education. This research sought to answer the question“What is the place of technology leadership in education policies?”The type of research is qualitative research. Document analysis technique was used as the method. The documents that formed the basis of the research were divided into three categories as“teacher training and employment process”,“teaching and management process”and“general documents related to education”. The documents were selected from online, accessible to everyone, official and up-to-date documents directly related to education and technology. The documents that formed the basis of the research were classified in the offline environment and read to determine whether they met the criteria. As a result of this review, it was decided to examine 34 of the 64 documents and eliminate 30 documents in order not to cause duplicate results. First of all, codes were determined in order to analyze the data. The codes were divided into two categories as“technology leadership issues”and“basic dimensions of technology leadership”. Technology leadership issues were determined as educational technologies, social media and digital communication, digital ethics, technological infrastructure, technological integration, technology literacy, digital competence and distance education. The basic dimensions of technology leadership were determined as planning, implementation and evaluation. The distributions related to the documents were analyzed in the Excel program. The data analyzed in the Excel program were converted to graphs. The content of the documents was analyzed in the MAXQDA program according to the determined codes. The data analyzed in the MAXQDA program were associated with the codes. After the coding process was completed in the MAXQDA program, the results were converted into code hierarchy and two-case models. According to the results obtained from the research, it was determined that the subject of technological integration was the most mentioned among the technology leadership issues in all documents, and then distance education and digital competence issues were mentioned at a high level. Technological infrastructure, educational technologies and technology literacy issues were mentioned at a moderate level. The least addressed issues were social media and digital communication and digital ethics. According to these results, it was determined that in policy documents, it was considered important to integrate technology into education and increase teachers' competence in relevant issues. However, it has been concluded that social media and digital communication and digital ethics issues are not addressed with the weight appropriate to the requirements of our age. It has been determined that in the basic dimensions of technology leadership, the planning dimension is given the most, followed by the implementation dimension and the evaluation dimension the least. This situation shows that the planning dimension is reflected in education policies but there are problems in the necessary studies and inspections in the implementation and evaluation dimensions. In particular, the low importance given to the evaluation dimension reduces the feedback and causes the same level of efficiency not to be obtained from the effort spent in planning.