Kamusal alanda kadının özgürlüğü problemi: Arendt ve Beauvoır üzerine bir inceleme
The problem of women's freedom in the public sphere: An examination of Arendt and Beauvoir
  1. Tez No: 901928
  2. Yazar: İREMSU DURAN
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN KURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Kadın, Kamusal Alan, Özel Alan, Feminizm, Freedom, Women, Public Sphere, Private Sphere, Feminism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Politikayı çoğulcu bir yaklaşımla ele alan Hannah Arendt (1906-1975) özgürlüğün, kamusal alanda ortak eylemlerle inşa edilebileceğini savunmuştur. Ancak bu özgürlük anlayışında tarihsel süreç boyunca sürekli özel alanda, hane içinde konumlanan kadının özgürlük olasılığı sınırlandırılmış olur. Buna karşı Simone de Beauvoir (1908-1986) erkek egemen toplumlarda kadının özgürlüğünü inşa edemediğini savunur. Kadın, toplum tarafından dayatılan kadınlık rollerini benimseyerek özgürlüğünü kaybetmiştir. Arendt'in özgürlük kavramı, kamusal alana ve ortak eylemlere odaklanması nedeniyle, kadının özel alanda ve haneye hapsedilmiş olması gerçeğini göz ardı etmektedir. Beauvoir'ın feminist bakış açısı ise, kadının özgürlük deneyimini daha kapsamlı bir şekilde ele alır ve Arendt'in eksik bıraktığı noktaları tamamlar. Bu çalışmada, Hannah Arendt ve Simone de Beauvoir'ın bakış açılarından kadının özgürlük olasılığı incelenmektedir. Arendt'in özgürlük inşasında kadının konumu sorgulanmış, özgürlük kavrayışının ardındaki deneyimsel ve düşünsel perspektifler analiz edilmiştir. Arendt'in yönelmediği bir nokta olarak görülen, kadınlık durumu, kadının hane içindeki konumu, bu konuya yönelen Simone de Beauvoir'ın ''kadın doğulmaz, kadın olunur'' söyleminden hareketle açıklanmıştır. Arendt'in çoğulcu özgürlük anlayışı ve Beauvoir'ın feminist bakış açısı, kadının kamusal ve özel alanlarda özgürlük deneyimini farklı şekilde yorumlamamıza imkân sunmaktadır. Arendt ve Beauvoir'ın bakış açılarının karşılaştırılması, kadının özgürlük olasılığını daha iyi anlamamızı sağlar. Her iki filozofun da katkıları, feminist teori ve kadın özgürlüğü mücadeleleri için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Hannah Arendt (1906-1975), who approached politics from a pluralistic perspective, argued that freedom can be constructed through collective action in the public sphere. However, in this understanding of freedom, the possibility of freedom for women, who have been historically positioned in the private sphere, within the household, has been continuously limited. In contrast, Simone de Beauvoir (1908-1986) argues that women cannot construct their freedom in male-dominated societies. Women have lost their freedom by adopting the female roles imposed by society. Arendt's concept of freedom, due to its focus on the public sphere and collective action, overlooks the fact that women are confined to the private sphere and imprisoned in the household. Beauvoir's feminist perspective, on the other hand, takes a more comprehensive approach to women's experience of freedom and complements the points that Arendt leaves out. This study examines the possibility of women's freedom from the perspectives of Hannah Arendt and Simone de Beauvoir. Arendt's position on the construction of freedom has been questioned, and the experiential and intellectual perspectives behind her understanding of freedom have been analyzed. The status of womanhood, a point that Arendt does not address, and women's position within the household are explained based on Simone de Beauvoir's dictum that“one is not born a woman, one becomes a woman.”Arendt's pluralistic understanding of freedom and Beauvoir's feminist perspective allow us to interpret women's experience of freedom in different ways in the public and private spheres. Comparing the perspectives of Arendt and Beauvoir allows us to better understand the possibility of women's freedom. The contributions of both philosophers are significant to feminist theory and the struggle for women's freedom.