Spatial construction of collective memory through celebrations: Anniversaries of İzmir's liberation day
Kutlamalar yoluyla kolektif belleğin mekansal inşası: İzmir kurtuluş günü yıldönümleri
- Tez No: 902049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HALUK ZELEF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kolektif Bellek, Kutlamalar, Bellek Mekânları, İzmir'in Kurtuluş Günü, Collective Memory, Celebration, Memory Spaces, İzmir's Liberation Day
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Kutlamalar, tüm insan bedenini ve mekânı hatırlama eylemine dahil ederek onları akılda kalıcı ve köklü kılar. Yazılı ya da görsel temsillerden farklı olarak bu ritüeller, şehrin çeşitli bölgelerini, performansa dayalı bellek temsilleri aracılığıyla kutsamakta, bellek mekânının üretimini etkilemekte ve özellikle önemli yıldönümleri sırasında gelişen geleneklerle birlikte yeni bellek mekânlarını zorunlu kılmaktadır. Bu tez, kutlamaların bellek mekanlarının inşası için nasıl uygun koşullar yarattığını, bedensel ritüelleri ve temsilleri çağdaş siyasi bağlamlarla nasıl iç içe geçirdiğini araştırıyor. Özellikle İzmir Kurtuluş Günü kutlamaları, siyasi gündemlerin bu ritüelleri yoğun bir şekilde kullanarak ideolojilerin mekânsal tezahürlerine dönüştürdüğü bir örnek olarak incelenmektedir. Tören alayları, anma ziyaretleri, çelenk koyma ve bayrak törenlerini de içeren bu ritüeller, günlük yaşamın askıya alınmasına neden olmakta ve kentsel mekanların hatırlanmasına ve temsil edilmesine katkıda bulunmaktadır. Kolektif belleğin mekansal oluşumunu kutlama pratikleri aracılığıyla araştıran bu tez, iki yöntemle belleğin nasıl inşa edildiğini ve sosyal ve mimari bağlamlarda kalıcı olarak somutlaştırıldığını sistematik olarak ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Arşiv araştırması öncelikle 9 Eylül ritüellerinin ve bellek mekanlarının bir yüzyıl boyunca geçirdiği dönüşüm ile İzmir ve Türkiye'nin siyasi bağlamlarındaki değişimler arasındaki karmaşık ilişkiyi ortaya çıkarmaktadır. İkinci olarak, yüzüncü yıl dönümü kutlamalarının gözlem ve incelemesi, belleğin yeniden inşasına tanıklık etmek ve belleğin mekânsal inşasında, coğrafi, kentsel, mimari, anıtsal. geçici ve metinsel olmak üzere altı biçimde yer alan üç karmaşık katmanı (ritüel, politika ve temsil) ortaya çıkarmak için bir mercek görevi görmekte ve literatüre yeni bakış açıları sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Celebrations engage the entire human body and space in the act of remembering, making them more memorable and deeply rooted. Unlike written or illustrative representations, these rituals consecrate various parts of the city through performative memory representations, influencing the production of memory space and necessitating new sites of memory with evolving traditions, particularly during significant anniversaries. This thesis investigates how celebrations create favorable conditions for the construction of memory spaces, intertwining bodily rituals and representations with contemporary political contexts. Specifically, İzmir's Liberation Day celebrations are examined as a case where political agendas have heavily utilized these rituals, transforming them into spatial manifestations of ideologies. These rituals, including processions, commemorative visits, wreath-laying, and flag ceremonies, suspend daily life and contribute to the remembrance of urban spaces and their representations. By investigating the spatial formation of collective memory through celebrational practices, this thesis aims to systematically infer how memory is constructed and permanently concretized in social and architectural contexts in two inquiries. Firstly, the archival inquiry uncovers the complex relationship between the transformation of September 9 rituals and memory spaces throughout a century with changes in the political contexts of İzmir and Türkiye. Secondly, the observation and survey of the centennial anniversary celebration serve as a lens to witness the reconstruction of memory and reveal the three intricate layers, ritual, politics, and representation, involved in the spatial construction of memory in six forms: geographical, urban, architectural, monumental, temporal and textual, providing new insights into the literature.