Kurumsal kalite üzerine üç makale
Three essays on institutional quality
- Tez No: 902063
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kalite, Çevresel Sürdürülebilirlik, Gelir Eşitsizliği, Finansal Gelişme, Institutional Quality, Environmental Sustainability, Income Inequality, Financial Development
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yaşam koşulları ve temel insani ihtiyaçlara erişebilme imkânı dünya genelinde farklılık göstermektedir. Bu farklılığın sebebinin anlaşılması zenginliğin ve gelişmişliğin kaynağının ne olduğunun saptanması ile mümkün olacaktır. Kurumlar, ekonomik performans farklılıklarını açıklamada önemli rol oynamaktadır. Ekonomik performansın kurumların teşvik edici ve belirsizlikleri azaltma gibi rolleriyle değişiminin açıklanması gerekmektedir. Bu tezin temel amacı kurumların ekonomi üzerindeki etkisini farklı ekonomik faktörler ile açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda kurumsal kalitenin çevresel sürdürülebilirlik, gelir eşitsizliği ve finansal gelişme ile olan ilişkisi üç ayrı makalede incelenmiştir. Birinci makalede yer alan çalışmada E-7(Emerging 7) ülkeleri için 1995-2020 yılları arası dönem için kurumsal kalitenin karbondioksit emisyonları üzerindeki dinamik etkisi incelenmiştir. Çevresel sürdürülebilirlik sorunu küresel anlamda dikkat çekmekte ve çözümü için etkisi altında olduğu farklı ekonomik birimlerin desteğini alması gerekmektedir. İkinci makalede kurumsal kalitenin gelir eşitsizliği üzerinde etkisi incelemektedir. 2002-2020 yılları arası dönem için panel veri analizi yöntemleri kullanılarak E-7 ülkeleri için incelenmiştir. Temel ekonomik problemlerin içinde yer alan gelir eşitsizliği konusunun kurumsal kalite aracılığıyla değerlendirilmesi kurumsal bir süreç olan ekonomik sorunun tespitini mümkün kılmaktadır. Üçüncü makalede Türkiye'nin kurumsal kalite ve finansal gelişme ilişkisi 1995-2020 yılları için zaman serisi analizi yöntemiyle incelenmiştir. Kurumsal kalitenin ekonomik faaliyetlerin sürekliliği noktasında destek sağlayan finansal gelişmeye olan etkisinin pozitif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Living conditions and the ability to access basic human needs vary worldwide. Understanding the reason for this difference will be possible by determining the source of wealth and development. Institutions play an important role in explaining economic performance differences. It is necessary to explain the change in economic performance with the roles of institutions such as encouraging and reducing uncertainties. The main purpose of this thesis is to explain the impact of institutions on the economy with different economic factors. For this purpose, there seperate articles have examined the relationship between institutional quality and environmental sustainability, income inequality and financial development. In the study in the first essay, the dynamic effect of institutional quality on carbon dioxide emissions for the period between 1995-2020 for E-7 (Emerging 7) countries was examined. The environmental sustainability problem attracts global attention and requires the support of different economic units under its influence for its solution. The second essay examines the effect of institutional quality on income inequality. It was examined for the period between 2002-2020 for E-7 countries using panel data analysis methods. The evaluation of the income inequality issue, which is among the basic economic problems, through institutional quality makes it possible to determine the economic problem, which is an institutional process. In the third essay, the relationship between Turkey's institutional quality and financial development was examined using the time series analysis method for the years 1995-2020. It shows that institutional quality affects financial development, which provides support for the continuity of economic activities.