Piaget'in görüşleri ışığında yapılandırmacı yaklaşımın incelenmesi
Examination of the constructive approach in the light of Piaget's views
- Tez No: 902725
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SUBHİ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim psikolojisi, Eğitim felsefesi, Yapılandırmacı Yaklaşım, Piaget, Educational psychology, Educational philosophy, Constructivist Approach, Piaget
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
İnsan var olduğundan beri eğitime ve eğitilmeye ihtiyaç duymuştur. Bundan dolayı zamanın koşullarına uygun olarak eğitim modelleri ortaya çıkmıştır. Çağdaş dünyanın kabul gördüğü birey, bilgiyi olduğu gibi sorgulamadan aynen kabul eden, başkasının yönlendirmesini ve söylediklerini yapan değil, bilgiyi yorumlayarak, sorgulayarak ve anlama sürecine aktif olarak katılan bireydir. Son yıllarda bireyin anlama sürecinde aktif olduğu, bireyin bilgiyi üst düzey düşünme becerilerini kullanarak anlamlandırmasını ve temellendirmesini temel nokta olarak kabul eden programlar içerisinde akla ilk gelen yaklaşım yapılandırmacı yaklaşımdır. Yapılandırmacı yaklaşım, öğrencinin öğrenme sürecinde aktif olarak sorumluluk aldığı bir öğrenme kuramıdır. Yapılandırmacı yaklaşımda çocuğun öğrenmede aktif rol oynaması ve öğrenmenin sorumluluğunu üstlenmesi ile birlikte, psikolojik süreçlerin öğrenme sürecinde daha önemli bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Burada eğitim, psikoloji ve felsefe alanlarının ortak amaçları doğrultusunda yapılandırmacı yaklaşımın temellendirilmesi ve bu yönde planlamaların yapılmasının çok önemli olduğu kanaatindeyiz. Jean Piaget bilginin inşa edilmesi konusunu çocuk gelişimi ve sınıf ortamında kullanan ilk filozoflardan biridir. Piaget'in ilkeleri öğrenme ve öğretme konusunda iki temel noktaya dayanır. Bunlardan birincisi öğrenme aktif bir süreçtir. Deneyimlere dayanır, özümleme ve uyum önemlidir. İkincisi öğrenme bir bütündür. Çevreyle etkileşimleri sonucunda oluşur. Piaget, gelişim psikolojisinde öğrenmeyi açıklarken yapılandırmacılığın gelişimine de katkılarda bulunur. Bu görüşlerden hareketle bu tez çalışmamızda; Piaget'in görüşlerinin, yapılandırmacı yaklaşıma olan yansımalarını irdeleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
Man has needed education and training since his existence. For this reason, education models suitable for the conditions of the age have emerged. The individual accepted by the contemporary world is someone who accepts information as it is without questioning, does not follow what others say and directs, and actively participates in the process of understanding, interpreting and questioning information. In recent years, the constructivist approach is the first approach that comes to mind among the programs in which the individual is active in the understanding process and based on understanding and grounding the knowledge by using high-level thinking skills. The constructivist approach is a learning theory in which the student takes active responsibility in the learning process. In the constructivist approach, we can say that psychological processes become more important in the learning process because the child plays an active role in learning and takes responsibility for learning. We believe that it is very important to ground the constructivist approach in line with the common goals of education, psychology and philosophy and to make plans in this direction. Jean Piaget is one of the first philosophers to use the subject of knowledge construction in child development and classroom settings. Piaget's principles are based on two fundamental points in learning and teaching. First, learning is an active process. It is based on experience, assimilation and harmony are important. Second, learning is holistic. It is formed as a result of interactions with the environment. While explaining learning in developmental psychology, Piaget also contributes to the development of constructivism. Based on these views, in this thesis study; We will examine the reflections of Piaget's views on the constructivist approach.