Karaciğer nakli alıcılarında oksidatif stresin ve iskemi modifiye albümin'in postreperfüzyon sendromuna etkisi
Effect of oxidative stress and ischemia modified album on postreperfusion syndrome in liver transplant recipients
  1. Tez No: 903015
  2. Yazar: NERGİS ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ASMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer nakli, İskemi, Reperfüzyon, Postreperfüzyon sendromu, İskemi Modifiye Albümin, Liver transplantation, Ischemia, Reperfusion, postreperfusion syndrome, Ischemia Modified Albumin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş ve Amaç: Nakledilen sağlıklı karaciğer dokusunun reperfüzyonu sonrası gelişen, akut hemodinamik bozulma ve şiddetli hipotansiyon durumu ile tanımlana postreperfüzyon sendromu (PRS) genellikle nakil sonrası kötü sonucun önemli bir nedenidir. PRS etyolojisinde, serbest oksijen radikalleri suçlanmaktadır. İskemi Modifiye Albümin (İMA) oksidatif stresle ilişkili olduğu kanıtlanmış yeni bir biyobelirteçdir. Bu çalışma ile; PRS gelişiminde oksidatif stresin etkisini total antioksidan kapasitesinin (TAK) ve total oksidatif durumunun (TOS) ile belirlemeyi hedefledik. Ayrıca karaciğer alıcılardaki IMA düzeyi ölçerek oksidatif stresle ilişkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmaya 18- 65 yaş arasındaki canlı vericili karaciğer nakli yapılan toplam 45 karaciğer alıcısı dahil edildi. Kullanılacak ilaçlardan birine alerjisi olan, β adrenerjik bloker veya Ca++ kanal blokürü alan, allopurinol, heparin ile tedavi görenler, non-steroidal antiinflamatuar ve vitamin kullananlar, sigara kullanma öyküsü olanlar çalışma dışı bırakıldı. Olgular ameliyat odasına alındıktan sonra standart anestezi monitörizasyonu yapıldı. Tüm hastalara periferik damar yolu açıldıktan sonra giriş kan örnekleri (1. örnek) alındı. Olguların demografik verileri, greft ağırlığı, soğuk iskemi süresi, sıcak iskemi süresi, toplam iskemi süresi cerrahi süre, kan kaybı, idrar miktarı, uygulanan toplam sıvı, albümin ve kan miktarı kaydedildi. PRS olup olmadığı not edildi. Tüm hastalardan karaciğerin portal venin klemplenmesiyle 2. kan örnekleri, sağlıklı karaciğerin damar anastomozları tamamlanıp vena kava klembi ve portal klemp açıldıktan hemen sonra 3. Kan örneği, hastanın cerrahi operasyonun bitmesi ve yoğun bakına bırakılmasıyla 4. kan örneği ve postoperatif 24. Saatte 5. kan örneği alındı. Antioksidan etki TOS, TAK düzeyleri ile incelendi. Serum İMA düzeyi, albümin kobalt bağlama testi ile ölçüldü. Bulgular: Grupların TAS, TOS ve İMA değerleri karşılaştırıldığında tüm ölçüm periyotlarında anlamı bir fark gözlenmedi. Her iki grupta ve neredeyse her ölçüm periyodunda yüksek İMA değeri (büyük 0.400 absorbance units: pozitif iskemi bulgusu) görüldü. Sonuç:Karaciğer nakil alıcılarında oksitatif stres belirteci olan TOS, TAK ve İMA düzeyleri postreperfüzyon olan olgularda, postreperfüzyon olmayanlara göre artmamıştır. Karaciğer nakil alıcılarında yüksek İMA düzeyine sahip olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Postreperfusion syndrome (PRS), which develops in a liver recipient and is defined by acute hemodynamic deterioration and severe hypotension; It is a cause of poor outcome after transplantation. Free oxygen radicals are blamed in the etiology of PRS. Ischemia Modified Albumin (IMA) is a new biomarker associated with oxidative stress. In our study, we aimed to determine the effect of oxidative stress on the development of PRS by using total antioxidant capacity (TAC) and total oxidative status (TOS). We also aimed to measure the IMA level in liver recipients and examine its relationship with oxidative stress. Method: A total of 45 liver transplant recipients between the ages of 18 and 65 were included in the study. Those who were allergic to one of the drugs to be used, those taking β adrenergic blockers or Ca++ channel blockers, those treated with allopurinol or heparin, those using non-steroidal anti-inflammatory drugs and vitamins, and those with a history of smoking were excluded from the study. After the patients were taken to the operating room, standard anesthesia monitoring was performed. Access blood samples (1st sample) were taken from all patients before surgery. Demographic data of the cases, cold ischemia time, warm ischemia time, surgical time, blood loss, and the presence of PRS were noted. The 2nd blood sample was taken from all patients after the portal vein was clamped, the 3rd blood sample was taken immediately after the graft anastomoses were completed and the vena cava and portal clamp were opened, the 4th blood sample was taken after the surgical operation, and the 5th blood sample was taken at the 24th postoperative hour. Antioxidant effect was examined by TOS and TAC levels. Serum IMA level was measured by albumin cobalt binding test. Results: When TAC, TOS and IMA values of the groups were compared, no significant difference was observed in all measurement periods. High IMA value (greater than 0.400 absorbance units: positive ischemia sign) was observed in both groups and in almost every measurement period. Conclusion: TOS, TAC and IMA, which are markers of oxidative stress in liver transplant recipients, were not increased in postreperfusion patients. Liver transplant recipients were shown to have high IMA levels.