Hava taksi işletmelerinin rekabet stratejileri: Ankara ili örneği
Competitive strategies of air taxi companies: A research on companies operating in Ankara province
- Tez No: 903034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT BEGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Hava Taksi, İş Jeti, Rekabet Stratejileri, Stratejik Yönetim, Air Taxi, Business Jet, Competitive Strategies, Strategic Management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Havayolu taşımacılığının giderek artan önemi, hava taksi işletmelerine olan talebin de artmasına sebep olmaktadır. İş insanları, işletme sahipleri, yöneticiler, bürokrat, siyasi ve uluslararası iş bağlantıları olan global şirketler özellikle zaman tasarrufu, prestij, kişiselleştirilmiş konforlu uçuş, güvenlik, gizlilik, reklam vb. konularda kolaylıklar sağladığı için hava taksi işletmelerine ait iş jetlerini kiralamayı tercih etmektedirler. Sektörün giderek artan önemi göz önünde alındığında hava taksi işletmelerinin rekabet ortamı ve uyguladıkları stratejik yöntemler üzerine alanyazını incelendiğinde istenilen düzeyde çalışma olmadığı görülmüştür. Çalışmanın amacı, hava taksi işletmelerinin faaliyet alanlarını tespit ederek sektör rekabet ortamını ve şirketlerin uyguladıkları rekabet stratejilerini belirlemektir. Çalışmada yöntem olarak yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Hava taksi şirketlerine telefon, e-posta ve sosyal platformlardan ulaşılarak görüşmeyi kabul eden şirketlerle mülakat yapılmış ayrıca şirketlerin resmî WEB sitelerinden elde edilen ikincil veriler kullanılmıştır. Çalışma grubuna Ankara ilinde faaliyet gösteren hava taksi işletmelerinden yalnızca iş jeti kiralayarak ticari hava taşımacılık faaliyeti gerçekleştiren hava taksi işletmeleri dâhil edilmiştir. Çalışma sonucunda bu şirketlerin Porter'ın Jenerik Rekabet Stratejilerinden tümüne yer verdikleri fakat bunlardan farklılaştırma stratejini öncelikli uyguladıkları belirlenmiştir. Miles ve Snow rekabet stratejisinden ise Savunmacı-Analizci rekabet anlayışı sergiledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rising prominence of air transportation has resulted in an increase in demand for air taxi companies. Business people, business owners, managers, bureaucrats, politicians and global companies with international business connection prefer to charter business jets belonging to air taxi companies because they provide convenience in terms of saving time, prestige, personalized comfortable flight, safety, privacy, advertising, etc. Considering the increasing importance of the sector, air taxi literature on the competitive environment of enterprises and the strategic methods they apply. The aim of the study is to determine the competitive environment of the sector and the competitive strategies applied by the companies by identifying the fields of activity of air taxi companies. Method in the study used the structured interview technique as a methodology. Air taxi companies were contacted by phone, e-mail and social platforms, and interviews were conducted with the companies that agreed to be interviewed, and secondary data obtained from the official Web sites of the companies were used. Data were obtained through semi-structured interviews with the companies that agreed to be interviewed. The study group included air taxi businesses operating in Ankara that provide services by renting business jets. The study found that these companies implemented all of Porter's Generic Competitive Strategies, but primarily focused on the differentition strategy. Based on the Miles and Snow competition strategy, it has been determined that they exhibit a Defender-Analyzer competitive approach.