Güncel sanat bağlamında bedenin koru(n)ma olgusunun Damıen Hırst ve Azuma Makato örneği üzerinden incelenmesi
An analysis of the concept of body protection in the context of contemporary art through the example of Damien Hirst and Azuma Makato
  1. Tez No: 903063
  2. Yazar: ELANUR ÇARDAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel sanat, buzda mumyalama, kalp, beyin, din, Contemporary art, ice mummification, heart, brain, religion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç:Koruma ve korunma geçmişten günümüze kadar birçok doğal yollarla veya yapay yöntemler kullanılarak gerçekleşmiştir. Göçebe olarak varlıklarını sürdüren topluluklar dini inanışları sonucunda ölümden sonra hayatın devam ettiğine inanmışlardır. Bu yüzden ölen insan bedenlerini koruma ve korunma amaçlı mumyalama tekniğini geliştirmişlerdir. Bu sayede geçmiş tarih hakkında bilgiler günümüze gelebilmiştir. Bu çalışmanın amacı da dini inançların sembolü olan renkleri kullanarak vücudumuzun en değerli iki organı olan kalbi ve beyni doğal mumyalama yöntemi ile koruma altına almaktır. Bu çalışma sayesinde günümüzden geleceğe bilgiler aktarmak amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmada koyun kalbi ve beyni elde edildikten sonra kan ve çeşitli vücut sıvılarından su içerisinde bekletilerek arındırılmıştır. Daha sonra plastik kap içerisine konulmuş ve üzerine kaynatılıp oda sıcaklığına kadar bekletilen saf su ilave edilerek buzlukta iki gün dondurulmuştur. Donan kalp ve beyin oda sıcaklığında bir saat bekletildikten sonra kaplarından çıkarılmış ve musluk suyuyla temizlenmesi sağlanmıştır. İnsanlar için önemli olan sandık içinde dinlerin sembolü olan renkler kadife kumaş kullanılarak temsil edilmiş ve buzla dondurulmuş kalp ve beyin değerli olduğu vurgulanmıştır. Koruma ve korunmayı güncel sanata uyarlayan Damien Hirst ve Azuma Makato örnekleri incelenmiş koruma ve korunma yöntemi ile güncel sanat birleştirilmiştir. Bulgular: Arkeolojik araştırmalar sonucunda koruma ve korunma yöntemi olan mumyalama tekniği milattan önceki dönemlere kadar uzandığı anlaşılmıştır. Tarihi belge niteliği taşıyan bu mumyalar 20. yüzyıla kadar bozulmadan gelmeyi başarabilmiştir. Günümüzde ise ölü insan ve hayvan bedenleri için mumyalama yöntemleri geliştirilmektedir. Bunun amacı mumyalama yönteminin ölü insan ve hayvan bedenleri üzerindeki etkilerini incelemek ve gelecek kuşaklara günümüz hakkında bilgi aktarmaktır. Bu yapılan çalışmada da dondurulan kalp ve beyinde herhangi bir bozulma, kokma ve çözülme görülmemiştir. Dondurulan kalp ve beyin başarılı bir şekilde dokusu korumuştur. Bu yöntemle bu iki en değerli organın çok uzun zamanlar korunabileceği düşünülmektedir Ayrıca görsel bakımdan saf suyun kaynatılarak kullanılmasında görsel olarak buzun içinde kalbin ve beynin şeffaf görülmesi sağlanmıştır. Sonuç: Birçok uygarlık tarafından kullanılmış olan mumyalama tekniği kolay ulaşılabilir malzemelerle başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda kültür mirası olarak kabul edilen mumyalama yöntemi günümüz sanatı içerisinde yeni anlamlar yüklenerek güncel sanat ortamına taşınmıştır. Çalışma, daha sonraki araştırmalarda farklı organ veya eşyaların epoksi gibi farklı koruma yöntemleri ile değerlendirilmesine ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Protection and conservation have been achieved by many natural or artificial methods from past to present. Communities that continue their existence as nomads believe that life continues after death, as a result of their religious beliefs. That's why they developed the mummification technique for preserving and protecting deceased human bodies. In this way, information about past history has survived to the present day. The aim of this study is to protect the heart and brain, the two most valuable organs of our body, with the natural mummification method, by using colors that are symbols of religious beliefs. Thanks to this study, it is aimed to transfer information from today to the future. Method: In the study, after the sheep heart and brain were obtained, they were purified from blood and various body fluids by soaking them in water. Then, it was placed in a plastic container and boiled and kept at room temperature, pure water was added and frozen in the freezer for two days. The frozen heart and brain were kept at room temperature for one hour, then removed from their containers and cleaned with tap water. In the chest, which is important for people, the colors that are symbols of religions are represented using velvet fabric, and it is emphasized that the heart and brain frozen with ice are valuable. Examples of Damien Hirst and Azuma Makato, who adapted conservation and conservation to contemporary art, were examined and contemporary art was combined with conservation and conservation methods. Findings: As a result of archaeological research, it has been understood that the mummification technique, which is a method of preservation and preservation, dates back to the periods before Christ. These mummies, which are historical documents, managed to survive intact until the 20th century. Today, mummification methods are being developed for dead human and animal bodies. The purpose of this is to examine the effects of the mummification method on dead human and animal bodies and to convey information about the present to future generations. In this study, no deterioration, odor or thawing was observed in the frozen heart and brain. The frozen heart and brain successfully preserved the tissue. It is thought that these two most valuable organs can be preserved for a very long time with this method. Additionally, by using visually pure water by boiling, it is possible to visually see the heart and brain transparent in the ice. Conclusion: The mummification technique, which has been used by many civilizations, has been successfully carried out with easily accessible materials. In this context, the mummification method, which is considered a cultural heritage, has been brought to the contemporary art environment with new meanings in today's art. The study will shed light on the evaluation of different organs or objects with different protection methods such as epoxy in future research.