Fenomen pazarlama: Parasosyal etkileşim, psikolojik iyi oluş ve tüketici sadakati arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik araştırma
Phenomenon marketing: A study of the relationship between parasocial interaction, psychological well-being and consumer loyalty
- Tez No: 903143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Parasosyal etkileşim, Psikolojik iyi oluş, Tüketici sadakati, Parasocial interaction, Psychological well-being, Consumer loyalty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma tüketicilerin sosyal medya fenomenleriyle (influencer) kurdukları parasosyal etkileşim, psikolojik iyi oluş ve tüketici sadakati arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki 18 yaşından büyük tüketiciler oluşturmaktadır. Bu kapsamda tesadüfi olmayan yöntemlerden kolayda örneklem yöntemiyle belirlenen 215 katılımcıyla çevrim içi anket gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modeli (PLS-SEM) yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; sosyal medya fenomenleriyle kurulan parasosyal etkileşimin tüketicilerin psikolojik iyi oluşları ve sadakatleri üzerinde doğrudan ve pozitif yönde etkisi olduğu; tüketicilerin psikolojik iyi oluşlarının sadakatleri üzerinde doğrudan ve pozitif yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca parasosyal etkileşimin tüketici sadakati üzerindeki etkisinde psikolojik iyi oluşun kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationships between consumers' parasocial interactions with social media influencers, psychological well-being and consumer loyalty. The research population consists of consumers over the age of 18 in Turkey. In this context, an online survey was carried out with 215 participants who were selected by a convenience sampling method using non-random sampling techniques. The data obtained were analysed using partial least squares structural equation modelling (PLS-SEM). According to the results of the analyses, parasocial interaction with social media phenomena has a direct and positive effect on consumers' psychological well-being and loyalty; and consumers' psychological well-being has a direct and positive effect on their loyalty. In addition, psychological well-being was found to play a partial mediating role in the effect of parasocial interaction on consumer loyalty.