Alper Akçam'ın Romanları ve Hikâyeleri Üzerine Bir İnceleme
A Review on Alper Akçam's Novels and Stories
- Tez No: 903185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SİNAN ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alper Akçam, yapı ve izlek, roman, hikâye, Alper Akçam, structure and theme, novel, story
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 632
Özet
ÖZET Türk edebiyatının çağdaş yazarlarından Alper Akçam edebiyatın birçok türünde eserler vermesine rağmen romanlarıyla ve hikâyeleriyle ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada yazarın roman ve hikâye türündeki eserleri üzerine metin merkezli inceleme yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde yapılan araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kapsamı ortaya konulmuştur. Birinci bölümde Alper Akçam'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Edebi kişiliği bölümünde yazarın romancılığı ve hikâyeciliği üzerine çıkarımlarda bulunulmuştur. İkinci bölümde yazarın romanları yapı ve izlek açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde yazarın hikâyeleri yapı ve izlek açısından ele alınmıştır. Romanlarında ve hikâyelerinde yapı unsurları ve izleksel kavramlar her bir eser için alt başlıklarla incelenmiştir. Sonuç bölümünde çalışmaya dair genel bir değerlendirme yapılmıştır. Yazarın romanlarında ve hikâyelerinde yapı unsurlarıyla ve izleksel özellikleriyle ilgili sonuçlar ortaya konulmuştur. Çalışmanın amacı hakkında pek inceleme yapılmayan yazarın romanlarını ve hikâyelerini inceleyerek Türk edebiyatına kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Alper Akçam, one of the contemporary writers of Turkish literature, has come to the forefront with his novels and stories, although he has produced works in many genres of literature. He has produced many works in the field of novels and stories. Thus, the author's novels and stories have been studied. The study on the author's novels and stories was handled from a text-centred perspective. In the introduction part of the study, the subject, purpose, method and scope of the research are presented. In the first chapter, information about Alper Akçam's life, literary personality and works is given. In the literary personality section, inferences were made on the author's novelism and storytelling. In the second chapter, the author's novels are analysed in terms of structure and plot. In the third part, this time the author's stories are analysed in terms of structure and theme. The structural elements and thematic concepts in his novels and stories are analysed with subheadings for each work. In the conclusion section, a general evaluation of the study is made. The results related to the structural elements and thematic features of the author's novels and stories were put forward. The aim of the study is to analyse the novels and stories of the author, who has not been examined much, and to bring them to Turkish literature.