Ötiroid guatr'lı hastalarda L-tiroksin süpresyon tedavisinin etkileri
Effects of L-thyroxine supressive therapy in patients with euthyroid goiter
  1. Tez No: 90327
  2. Yazar: MURAT SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER TETİKLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: L-tiroksin süpresyon tedavisi, nodüler guatr, kemik mineral dansitesi, serum lipid profili, L-thyroxine suppressive therapy, nodular goiter, bone mineral density, serum lipid profile
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ötiroid nodüler guatrın tıbbi yönetiminde L-tiroksin ile süpresyon tedavisi yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu tedavinin nodul boyutlarına, kemik mineral yoğunluğuna etkileri konusunda değişik görüşler bildirilmiştir. Literatür taramalarında tedavinin serum lipoproteinleri, beden kitle indeksi üzerine etkileriyle ilgili çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada ötiroid nodüler guatrı nedeniyle levotiroksin verilerek TSH süpresyonu yapılan 20 hasta prospektif olarak 18 ay süreyle izlendi. Hastalar tedavi öncesi ile tedavi sonrası; nodul boyutlarında küçülme, kemik mineral yoğunluğu, serum lipid düzeyleri ve beden kitle indekslerinde değişiklikler bakımından değerlendirildiler. Tiroid nodul boyuttan ultrasonografik ölçümlerle, kemik mineral yoğunluğu ise lomber vertebralardan ve kalça bölgesinden DEXA (Dual Energy X-Ray Absorptiometry) yöntemiyle belirlenmiştir. Diğer laboratuvar parametreleri oto-analizer cihazlarında ölçülmüştür. Sonuçlar değerlendirildiğinde, tiroid nodul boyutları, kemik mineral yoğunluğu, serum lipid düzeyleri ve beden kitle indeksleri, tedavi öncesi ve sonrası değerlerle karşılaştırıldığında önemli bir fark bulunamadı (pX).05). Sonuç olarak bu çalışmada, L-tiroksin süpresyon tedavisinin tiroid nodul boyutlarında ve kemik mineral yoğunluğunda anlamlı bir azalmaya neden olmadığı görüldü. Bunlara ilaveten serum lipoprotein düzeyleri ve beden kitle indeksleri tedavi öncesine göre önemli bir değişiklik göstermedi. Literatürdeki çalışmalarla birlikte değerlendirildiğinde, bu konuda daha geniş çaplı klinik çalışmalara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
L-thyroxine suppressive therapy for euthyroid nodular goiter is still a treatment of choice. Many conceptions have been reported about efficacy of this therapy on thyroid nodule size, and bone mineral density. In addition, we could not encounter any study, related with thyroxin suppressive therapy and serum lipoproteins, and body mass index. In this prospective study, 20 euthyroid nodular goiter patients given L-thyroxine suppressive therapy were followed for changes in nodule size; bone mineral density, and serum lipids for 18-20 months. The thyroid nodule size was measured by thyroid ultrasound, and bone mineral density assessed with DEXA (Dual Energy X-Ray Absorptiometry) in the regions of hip and lumbar spine. Other laboratory studies were performed with auto-analyser devices. At the end of the study, nodule size, bone mineral density, and serum lipid levels did not show any significant changes before and after suppressive therapy (p>0.05). In conclusion, levothyroxine suppressive therapy did not cause any significant changes in thyroid nodule size, bone mineral density, serum lipid levels, and body mass index. However, when considered with the studies in literature, further studies are necessary.