Herpes enfeksiyonlarında kullanılan anti herpetik ilaçlarla bitkisel ekstraktların antiviral etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of antiviral activites of atitiherpetic drugs and plants extraction in herpes infection infection caused by herpes
  1. Tez No: 90343
  2. Yazar: ÖZNUR UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acyclovir, HEp-2, HSV-1, HSV-2, Melissa officinalis L, vepesid IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Herpes Enfeksiyonlarında Kullanılan Anti Herpetik ilaçlarla Bitkisel Ekstraktların Antiviral Etkilerinin Karşılaştırılması Herpes simplex virus (HSV)'un oluşturduğu enfeksiyonlar virus hastalıkları arasında önemli bir yer tutar. Özellikle HSV tip 2 insanlarda neonatal enfeksiyonlar ve serviks kanseri gibi oldukça ciddi ve ölümle sonuçlanabildi enfeksiyonlara sebep olur. İİSV'un tedavisinde asiklovir, sitarabin, vidarabin gibi antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak genital enfeksiyonların tedavisinde asiklovir'in bile yetersiz olduğu ayrıca HSV-2'nin bu ilaca direnç kazandığı bildirilmiştir. Bu sebeple son yıllarda HSV'larına karşı yeni antiviral ilaçların, özellikle bitkisel kökenli ilaçların araştırılmasına daha fazla önem verilmektedir. Bu çalışmada amaç; Çukurova bölgesinin ekolojik koşullarında yetiştirilen Melissa officinalis L'nin uçucu yağının in vitro şartlarda HSV-1 ve HSV-2'ye karşı antiviral etkisinin ilk kez araştırılması, sentetik (asiklovir) ve yan sentetik (vepesid) ilaçların antiviral etkileriyle karşılaştırılmasıdır. Deneyler HSV-1 ve HSV-2 ile HEp-2 devamlı hücre kültüründe yapıldı. Sonuçlar morfolojik, flow sitometrik ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Yapılan deneylerde Melissa officinalis L'nin ve vepesid'in HSV-2'ye karşı antiviral etkisi ilk kez tespit edilmiş, asiklovir ve vepesidin antiviral etkisi lOODKLDso'de %100 olduğu, Melissa officinalis L'nin İDKLDso'de %71 ve lODKLDso'de %38 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, antiviral ilaç ve bileşiklerin toksik ve antiviral etkisinin belirlenmesinde kullanılan klasik metodların yanında, araştırılan biyokimyasal parametrelerden (H+, pH, pC02, pOz, Na+, K+, Ca4) pCOı, Na+ ve K+'un önemli okluğu bulunmuş ve çalışmalarımızda kullanılmıştır. Anahtar Sözcükler Asiklovir, HEp-2, HSV-1, HSV-2, Melissa officinalis L, vepesid III
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison of Antiviral Activites of Atitiherpetic Drugs and Plants Extraction in Herpes Infection Infection caused by Herpes Simplex Virus (HSV) occupies and important place among viral diseases HSV type-2 especially causes neonâîal in infections and serious diseases, like cervix cancer that can lead to death in humans. In the treatment of HSV infections antiviral drugs like acyclovir, cytarabine and vitarabine are used. In the treatment of genital herpes infections. However, even acyclovir is not enough, and HSV type 2 have been reported to acquire resistance against this drug. For this reason much attention has been focussed on new antiviral drugs against herpes simplex viruses and special importance has been given to investigations on drugs of plant origin. In this study, the aim was to investigate for the first time the antiviral effects of the volatile lipids of Melissa officinalis L, a plant growing under the ecological conditions of the Çukurova area, under in vitro conditions againts HSV type 1 and HSV type 2 and to compare its antiviral effects with those of the synthetic (acyclovir) and vepesit was 100% at lOODKIDso, that of Melissa officinalis L was 71% at 1 DKIDso and 38% at 10 DKIDso Abo in our analysis aport from the classical methods (morphological assesment) used in the determination of the toxic and antiviral effects of antiviral drugs and compounds, other biochemical parameters (H+, pH, pCCh, pCh, Na+, K\ Ca+ etc.) pC(>2, Na+ and K+ were found to be important and so, were taken into account