Eski Anadolu Türkçesiyle yazılmış bir fazîlet-nâme
Analysis of the work called faziletname written in oldAnatolian Turkish
- Tez No: 903438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Faziletname, Eski Anadolu Türkçesi, Yemînî, Fazilet-nâme, Faziletname, Old Anatolian Turkish, Yemînî, Fazilet-nâme
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
ÖZET ESKİ ANADOLU TÜRKÇESİYLE YAZILMIŞ BİR FAZİLETNAME SHARABATI SABBAGH, Selva Yüksek Lisans Tezi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Yeni Türk Dili Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hasan KARACA EYLÜL, 2024, 286 sayfa XV. yüzyılın ikinci yarısı ile XVI. yüzyılın ilk yarısında Yemînî'nin yaşadığı döneme ait olan bu çalışmada, EAT ile birlikte yazılmış bilinen 40 el yazması suretinden biri olan Faziletname, Hamit Karaca'nın kişisel kütüphanesinde bulunan ve (50a)varaktan (91b) varaka kadar olan bölümleri transkribe edilmiş ve incelenmiştir.Bu çalışma giriş – inceleme – metin – sözlük - tıpkıbasım bölümlerinden oluşmaktadır.Çalışmanın“Giriş”bölümünde Eski Anadolu Türkçesi Oluşum,Yemini Hayatı, Edebi Kişiliği, Mahlâsı, Eserin adı, Eserin Konusun ve Eserin Dili hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde bu eserin Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait dil hususiyetleri incelenmiştir. Metin bölümünde eser transkripsiyonlu olarak verilmiştir. Sözlük bölümünde metinde geçen kelimeler alfabetik sıraya göre verilmiş, özellikle anlamı bilinmeyen kelimelerin anlamları verilmiştir. Metin okunurken bazı yerlerde sayfaların yırtık ve tahrip olmasından kaynaklı okunamayan kelimeler (...) şeklinde gösterilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE WORK CALLED FAZILETNAME WRITTEN IN OLD ANATOLIAN TURKISH SHARABATI SABBAGH, Selva M. A. Thesis, Department of Turkish Language anda Literature New Turkish Language Program Thesis Advisor: Assoc. Prof. Hasan KARACA September, 2024, 393 page XV. The second half of the century and the 16th century. In this study, which belongs to the period in which Yemînî lived in the first half of the century, the chapters from leaf (50a) to leaf (91b) of Faziletname, one of the 40 known manuscripts written together with EAT, in Hamit Karaca's personal library, were transcribed and examined. This study consists of introduction - review - text - dictionary - facsimile sections. In the“Introduction”section of the study, information is given about the Formation of Old Anatolian Turkish, Its Life, Literary Personality, Pseudonym, Name of the Work, Subject of the Work and Language of the Work. In the review section, the linguistic characteristics of this work belonging to the Old Anatolian Turkish period were examined. In the text section, the work is given in transcription. In the dictionary section, the words in the text are given in alphabetical order, and especially the meanings of words whose meanings are unknown are given. While reading the text, unreadable words are shown as (...) in some places due to torn and damaged pages.