Geri Dön

Hannah Arendt'te Vita Activa ve etik

Vita Activa and ethics on Hannah Arendt

  1. Tez No: 903446
  2. Yazar: MERYEM ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ VARLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 79

Özet

Arendt'e göre yaşadığımız dünyada varlığımızın temel koşulları bedenimizin emeği, elimizin işi ve nihayetinde de bu dünyayı paylaştığımız başkalarıdır. Bedenimiz biyolojik varlığını korumaya çalışırken elimiz ürettiği eşyalar ve kurumlar aracılığı ile dünyadaki kalıcılığımızı sağlamaktadır. Arendt için nesnel dünyamızı kuran ve oradaki varoluş şartlarımızı belirleyen, tüm ilişkiler ağımızı kurarak yaşadığımız dünyaya ilişkin rol ve anlam üreten ise söz ve edimle varlık gösterdiğimiz kamusal varlığımızdır. Başkalarıyla birlikte paylaştığımız bu alan, Arendt'e göre dünyaya ilişkin anlam arayışımızın da cevabını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Arendt'in temaşa ve bilgi merkezli düşünme tarzlarının yapayalnızlığı ile çoğulluk durumunda ortaya çıkan kamusal varlığımızın somut deneyimleri çatıştırarak ortaya koyduğu vita activa kavramı ele alınmış ve felsefi incelemeye tabi tutulmuştur. Buna göre doğmak suretiyle içine girdiğimiz biyografik olaylarla dolu eylem alanında insan, bilgiden çok daha fazlasına ihtiyaç duymaktadır. Somut gerçeklik ve deneyimler tarafından belirlenen zihin dünyası, düşünürken yargılar oluşturmakta ve süreç her seferinde yine başkalarının somut varlığına uzanmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışma, Arendt'in düşünce ve eylem hattı üzerinden düşünme faaliyetini doğrudan vicdani ve etik boyutla nasıl ilişkilendirdiğini ortaya koymayı amaçlamıştır.

Özet (Çeviri)

According to Arendt, the fundamental conditions of our existence in the world we live in are the labor of our bodies, the work of our hands, and ultimately, others with whom we share this world. While our bodies strive to preserve their biological existence, our hands, through the things and institutions they produce, ensure our permanence in the world. For Arendt, our public existence, which manifests itself through speech and action by establishing the network of relationships that constitute our objective world, generates roles and meanings regarding the world we inhabit. This shared space with others, according to Arendt, constitutes the answer to our quest for meaning in the world. This study examines Arendt's concept of vita activa, which contrasts the solitude of contemplation and knowledge-oriented thinking with the concrete experiences of our public existence that emerge in plurality. It subjects Arendt's philosophical ideas to scrutiny by discussing how in the realm of action, filled with biographical events we enter by birth, humans require more than knowledge. The realm of the mind, shaped by concrete realities and experiences, forms judgments during thought processes, continually reaching out to the concrete existence of others. In this context, the study aims to elucidate how Arendt directly relates the activity of thinking through her line of thought and action to the ethical and conscientious dimensions.

Benzer Tezler

  1. Hannah Arendt'te dünya kavramı ve Amor Mundi

    The concept of the world in Hannah Arendt and Amor Mundi

    BERGEN COŞKUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    FelsefeMaltepe Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN

  2. Uçurumun iki yakası: Hannah Arendt'te siyaset ve felsefe

    Two sides of the abyss: Politics and philosophy of Hannah Arendt

    SELEN NAMUR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    FelsefeMaltepe Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AHU TUNÇEL

  3. Hannah Arendt'te şiddet ve şiddetin kaynağı

    Violence and origins of violence in the Hannah Arendt's thought

    SONGÜL DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    FelsefeGazi Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET İNAM

  4. Hannah Arendt'te politik özgürlük

    Hannah Arendt'te politik özgürlük

    FAYSAL ERDEM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    FelsefeMardin Artuklu Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YUNUS CENGİZ

  5. Estetik olanın siyasal olanla ilişkisi: Hannah Arendt'te siyasal estetiğin koşulu olarak sensus communis

    The relation of the aesthetical to the political: Sensus communis as a condition of the political aestheticts in Hannah Arendt

    MUSTAFA YILDIRIM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    FelsefeAnkara Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDAL CENGİZ