İşyerinin kapanması ve hukuki sonuçları
Closure of the workplace and legal consequences
- Tez No: 903448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşyerinin Kapanması, İşyerinin Kapatılması, İşçilik Alacakları, İş Kanunu, İşyerinin İşveren Kararıyla Kapanması, İşyerinin İdare Tarafından Kapatılması, İşverenin İflası, Closure of the Workplace, Employees' Receivables, Labour Law, Closure of the Workplace by the Decision of the Employer, Closure of the Workplace by the Administration, Bankruptcy of the Employer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sanayide meydana gelen ilerlemeler, teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve gerek ekonomik gerekse toplumsal değişiklikler, iş hayatını doğrudan etkilemektedir. Bu etkileşim sonucu işletmelerde daralmalar ve kapanmalar olabildiği gibi işveren, anayasal hakkı olan çalışma ve sözleşme hürriyetine dayanarak yönetimsel bir karar sonucu iş hayatını terk etmeyi de seçebilmektedir. Hangi sebeple işyerinin kapatılmasına karar verilmiş olursa olsun, bu kararın bazı hukuki sonuçlar doğuracağı açıktır. Bu çalışmanın amacı, literatür taraması ve kaynak incelemesi veri toplama teknikleri kullanılarak işyerinin kısmen, geçici olarak veya kalıcı şekilde kapatılması sürecinin özellikle işçinin çalışma hakkının gerçekleşmesi ve emeğinin karşılığını alması ile işverenin teşebbüs ve çalışma hürriyeti açısından haklarının ve yükümlülüklerinin belirlenmesi suretiyle hukuk hayatına yansımalarının Türk hukuk sistemi ve özelde iş hukuku mevzuatı çerçevesinde incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Advances in industry and developments in technology and both economic and social changes directly affect business life. As a result of this interaction, there may be contractions and closures in enterprises, or the employer may choose to leave business life as a result of an administrative decision based on their constitutional right to freedom of labour and contract. Regardless of the reason for the closure of the workplace, it is clear that this decision will have some legal consequences. The purpose of this study is to examine the reflections of the process of partial, temporary or permanent closure of the workplace on the legal life by determining the rights and obligations of the employee in terms of the realisation of the right to work and the compensation of their labour and the rights and obligations of the employer in terms of freedom of enterprise and freedom of work within the framework of the Turkish legal system and the labour law legislation in particular, by using literature review and source review data collection techniques.